Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, με θέμα «Παρακολούθηση: θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta), βίδρας (Lutra lutra), κρασπεδωτής χελώνας (Testudo marginata) στις προστατευόμενες περιοχές του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Όρεων», την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη, στο Αιτωλικό.
- Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντολόγους, για τις δράσεις παρακολούθησης και διαχείρισης οικοτόπων και ειδών άγριας ζωής, καθώς και για την διατήρησης και αξιοποίηση του φυσικού κεφαλαίου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και για την σημαντικότητα διατήρησης οικοτόπων και ειδών, διαφυλάσσοντας την σημαντική βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.
Πιο συγκεκριμένα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ομιλίες για τις Δράσεις Παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta), της βίδρας (Lutra lutra), και της κρασπεδωτής χελώνας (Testudo marginata) που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ (υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)».
Ο Πρόεδρος του Φορέα, Φώτης Περγαντής, χαιρέτισε την ημερίδα και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα προστασίας και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης του Φορέα. Την ημερίδα συντόνιζε ο κ. Γιάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος-M.Sc., συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες περιβαλλοντολόγους. Συγκεκριμένα, οι ανάδοχοι των έργων κ. Διονύσιος Μαμάσης και κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκαν στην επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta) και της κρασπεδωτής χελώνας (Testudo marginata) ο πρώτος και της βίδρας (Lutra lutra) ο δεύτερος, στις προστατευόμενες περιοχές δικαιοδοσίας του Φορέα Διαχείρισης. Στο τέλος δημιουργήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των επιστημών, των επιχειρηματιών και των φορέων της ευρύτερης περιοχής. Για το νομικό πλαίσιο προστασίας των ειδών αλλά και τις τεχνικές της περαιτέρω διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος του βιότοπου αλλά και τρόπους για την πιθανή αξιοποίηση του. O Φορέας συνεχίζει δυναμικά το επόμενο διάστημα τις σημαντικές δράσεις που προανήγγειλε στην ημερίδα, με στόχο την καταγραφή, διαχείριση, διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, οικοτόπων και ειδών, ενώ προγραμματίζει μια σειρά από ημερίδες για την ενημέρωση, προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων στο κοινό.
Στο φυσικό χώρο διεξαγωγής τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την αποφυγή της διάδοσης του Covid-19. Η Ημερίδα διοργανώθηκε με την οργανωτική στήριξη της Εnalia Events, εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας