Έρχονται επιδοτήσεις «ανάσα» από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ξεκλειδώνει» το νέο Εξοικονομώ

Ανάσα ρευστότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητά η Ελλάδα, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις και ταυτόχρονα να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας. Έκτος απροόπτου η κυβέρνηση την Παρασκευή θα αποστείλει το αίτημα στην για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
  • Προϋπόθεση για αυτό ήταν η ολοκλήρωση των 25 προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκπληρωθεί.

Εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια το ποσό θα εκταμιευθεί προς το τέλος του έτους, προκειμένου πρώτα να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος από τις κοινοτικές υπηρεσίες για την ορθή υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Η διαδικασία θα είναι σχετικά μακρά, καθώς οι υπηρεσίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 μήνες.

Η δεύτερη δόση δεν περιλαμβάνει δάνεια παρά μόνο επιδοτήσεις και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση των πόρων και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Σε αντίθετη περίπτωση παραμονεύουν ποινές που θα στοιχίσουν στα κρατικά ταμία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίτη δόση των 3,6 δις. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια) συνδέεται με την υλοποίηση περισσότερων από 40 προαπαιτούμενων έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022, γεγονός που καθιστά την έγκριση εκταμίευσης ακόμα πιο απαιτητική.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα περιλαμβάνονται :

– Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (ήτοι δεύτερος και τρίτος κύκλος του εξοικονομώ) και κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

– Θέσπιση πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία.

-Νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες,

– Νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης (χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού έως το τέλος του 2022) και μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ύδατα για την αειφόρο χρήση των πόρων.

– Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών,

– Παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, των βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές, πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης,

– Βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης,

– Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου,

– Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διαφθοράς,

– Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης

– Νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα

– Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα (ήτοι ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ανοικτής ψηφιακής γεωργικής υποδομής και γνωστικού γεωργικού περιβάλλοντος για την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων).

 

dikaiologitika.gr