Η καθαριότητα ως στοιχείο και δείγμα προόδου και πολιτισμού
- Η καθαριότητα σε κάθε τόπο, είναι βασική προϋπόθεση και σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του, γιατί φανερώνει το πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων που τον κατοικούν και είναι ένα στοιχείο που δείχνει κοινωνική συνείδηση, ανθρωπιά, αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον. Δείχνει ήθος, ζωή, αγωγή, πρόοδο και δίνει αξία στον τόπο. Γιατί ό,τι μας περιβάλλει είναι και αυτό που μας χαρακτηρίζει. Η καθαριότητα μιας πόλης είναι δείκτης του πολιτισμού της.
Οι προσπάθειες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της αρμόδιας Υπηρεσίας Καθαριότητας να διατηρήσουν την καθαριότητα και την καλαισθησία της πόλης μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, είναι συστηματικές και εντείνονται διαρκώς.
Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας εφαρμόζεται ένα Δίκτυο μηχανικών κάδων 3 τύπων:
Σε όλη την πόλη υπάρχουν 4.000 πράσινοι κάδοι για σύμμεικτα, 1.100 μπλε κάδοι, οι οποίοι δέχονται κενές συσκευασίες χαρτί, μέταλλο και πλαστικό και 85 μπλε κολώνες για γυαλί (μόνο). Επίσης γίνεται ξεχωριστή αποκομιδή ογκωδών και πράσινων απόβλητων κήπων (και από κλάδεμα).
Η διατήρηση μιας καθαρής και όμορφης πόλης είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά και κάτω από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, χάρη και στην προσπάθεια των υπαλλήλων του Δήμου, τους οποίους οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε, να διευκολύνουμε και να βοηθούμε.
Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι υπόθεση όλων μας
- Για να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο καθαριότητας και δημόσιας υγείας απαιτείται η συνδρομή και η υπεύθυνη συμμετοχή όλων μας. Οι δημότες πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό καθαριότητας και να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες όσον αφορά την εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων και ειδικών αποβλήτων.
Αναμφισβήτητα, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας σέβονται και αγαπούν την πόλη μας και γενικότερα το περιβάλλον.
Δυστυχώς όμως, κάποιες φορές, άκριτες και ανεύθυνες συμπεριφορές δυσχεραίνουν το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Επιπλέον οι «πυρπολημένοι» κάδοι, αποτέλεσμα της οργής ή της επιπολαιότητας κάποιων εφήβων αλλά και της απρόσεκτης συμπεριφοράς κάποιων συμπολιτών μας που ρίχνουν τις στάχτες από τα τζάκια τους μαζί με τα κάρβουνα που δεν έχουν σβήσει ακόμη, εκτός από το ότι ζημιώνουν τον Δήμο με υπέρογκα ποσά, συνιστούν προβλήματα για τη δημόσια υγεία και αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης.
«Δεν πρέπει να πετάμε ζεστά υπολείμματα στάχτης και αναμμένα κάρβουνα από τζάκια και σόμπες στους κάδους απορριμμάτων. Οι θερμές στάχτες, που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στους κάδους μπορεί να γίνουν αιτία να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι καθαριότητας και κυρίως αυτοί που εργάζονται στα απορριμματοφόρα. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για τον εξοπλισμό (μηχανολογικός – απορριμματοφόρα) ή τους κάδους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, οι οποίοι κινδυνεύουν με φωτιά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ακόμη να σημειωθούν καταστροφές σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα», αναφέρει στις ιστοσελίδες του Agrinio365 Media Group, η Δρ. Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Kαθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου.
«Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συγκεντρώνουν τη στάχτη σε μεταλλικά δοχεία, όπου θα την αφήνουν για μια τουλάχιστον ημέρα, πριν από την απόρριψή της σε καλά κλεισμένες σακούλες στους κάδους απορριμμάτων», συνεχίζει.
Απαιτείται αλλαγή της νοοτροπίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής μας κοινωνίας
«Η πλειοψηφία των πολιτών δεν διαχειρίζεται σωστά τα απόβλητα και απαιτείται συνεχής και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, έτσι ώστε να γίνει αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία, την κουλτούρα και τη συμπεριφορά όλων απέναντι στη διαχείριση, καθώς και για τους κανόνες καθαριότητας που πρέπει να τηρούνται για την παράλληλη προστασία της υγείας των πολιτών.
Στο site του Δήμου Αγρινίου https://agrinio.gov.gr/ υπάρχει ενημέρωση για το «τι κάνω» με τις μάσκες-γάντια, ογκώδη αντικείμενα, φάρμακα, μπάζα, κηπευτικές εργασίες, μπλε κάδο, καθώς και για την τήρηση των κανόνων καθαριότητας», αναφέρει η Δρ. Βασιλική Καραπαπά.
Προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και του περιβάλλοντος
- Ο Δήμος Αγρινίου, με κάθε διαθέσιμο μέσο αλλά και προγραμματισμό συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας και την ανάπτυξή της, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή δρομολογουμένων εξελίξεων που θα αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και συμμόρφωση όλων των δημοτών στα θέματα της καθαριότητας αποκτά νόημα σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στον Δήμο μας, η λειτουργία των Πράσινων Σημείων, στα οποία όλοι οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν παντός είδους ανακυκλώσιμα υλικά και η προώθηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης, αποτελούν μόνο μερικά από τα πολύ σημαντικά προγράμματα που πρόκειται να εφαρμοστούν στην πόλη μας.
Όπως μας ενημερώνει η Δρ. Βασιλική Καραπαπά, «σύμφωνα με τις επιταγές των Ευρωπαϊκών οδηγιών και μέχρι το 2030, με προθεσμίες παράτασης έως και 5 έτη, θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 65% όλων των υλικών και να εξασφαλιστεί ότι τα βιολογικά απόβλητα δε θα αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα και θα συλλέγονται ξεχωριστά. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τροφίμων κατά 50% και παροχή κινήτρων για την ασφαλή αναδιανομή τους».
- Για να πετύχει ο Δήμος τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής (έως 10% το 2030), σχεδίασε και προγραμμάτισε για υλοποίηση σε βάθος 5 ετών «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων».
Αυτό περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες άμεσα συνδεδεμένους μεταξύ τους:
Άξονας Α: Δράσεις εφαρμογής χωριστής εκλογής και διαλογής στην πηγή (διακριτά ρεύματα), επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
- KATΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
- ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ όπου θα γίνεται ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πολλών διαφορετικών αποβλήτων (πολλά ρεύματα) με συμβάσεις με συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για την περαιτέρω διαχείρισής τους.
- ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αστικών αποβλήτων με
- Συλλογή των οικιακών αποβλήτων σε εξωτερικούς καφέ κάδους (400 αρχικά)
- Ξεχωριστή αποκομιδή πράσινων κλαδεμάτων απόβλητα κήπων, κομποστοποίηση
- Σταδιακή προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης
- Συλλογή ελαίων/λιπών ξεχωριστά
- Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ γυαλί, χαρτί, μέταλλα θα ενισχυθεί με την τοποθέτηση 280 κίτρινων κάδων για χαρτί.
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ έξι ρευμάτων (ρούχα, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, μπαταρίες) σε 25 σχολεία του Δήμου Αγρινίου.
Επίσης, Θα τοποθετηθούν άμεσα συστοιχίες των 4 υπογείων κάδων, σε 5 διαφορετικά σημεία στο Εμπορικό κέντρο του Αγρινίου.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αγρινίου τοποθετεί σε 10 σημεία της πόλης, ειδικά κουτιά που περιέχουν χάρτινα φαράσια για την περισυλλογή των ακαθαρσιών των κατοικίδιων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας το εύχρηστο σύστημα «ΝΟ ΚΑΚΑ», το οποίο θα διατηρήσει την πόλη καθαρή, συμβάλλοντας στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα ειδικά κουτιά είναι:
- Πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι)
- Πλατεία Δημοκρατίας
- Πλατεία Άρη Βελουχιώτη
- Πλατεία Δημάδη
- Πλατεία Γηπέδου Παναιτωλικού
- Καραπανέικα
- Πλατεία Πάροδος Παπαστράτου & Μαρίας Κάλλας
- Παλαιός Σταθμός Τραίνων
- Πλατεία Αγίας Τριάδας
- Είσοδος Δημοτικής Βιβλιοθήκης & Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων
ΑΞΟΝΑΣ B: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Δράσεις ενημέρωσης πολιτών, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και μαθητών (φυλλάδια, ιστοσελίδες ενημέρωσης, διαλέξεις ειδικών επιστημόνων), οι οποίες είναι επιβεβλημένες, ώστε οι χρήστες των δικτύων και υποδομών να αποκτήσουν νοοτροπία συμμετοχής.
Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός, τότε η Πολιτισμός είναι Παιδεία
Για τις νέες δράσεις που προβλέπεται να εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο Δήμο (όπως η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων), θα υλοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τη λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών, την εξοικείωσή τους με νέες έννοιες και πρακτικές, την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση για συμμετοχή.
Επίσης θα υλοποιηθούν, για δεύτερη σχολική χρονιά, ενημερωτικά προγράμματα, μαθητικοί διαγωνισμοί και δράσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση, προώθηση και ανάπτυξη της ιδέας της κυκλικής οικονομίας με γενικό τίτλο «Γνωρίζουμε τα αστικά στερεά απορρίμματα, διατηρούμε την πόλη καθαρή», σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γιατί, μια πόλη καθαρή συνιστά μια πολιτισμένη πόλη
Η υιοθέτηση μιας θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως και μπορεί να επιτευχθεί, πρωτίστως, χάρη στην ατομική ευθύνη και συνείδηση του καθενός από εμάς. Η Καθαριότητα της πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά, αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό μας, επιτυγχάνονται με την συνεχή συνεργασία των κατοίκων και του Δήμου και διέπονται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Ευχαριστώ θερμά την Δρ. Βασιλική Καραπαπά για την παράθεση των στοιχείων της Διεύθυνσης Kαθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου και την άψογη συνεργασία.
Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr)
Νάντια Μπούτα
Σχετικά Άρθρα
Παναιτωλικός: Μια νίκη και δύο ήττες
Δήμος Αγρινίου: Κλειστό το Δ.Α.Κ.
Γιάννης Σπανός: Ο Αμφίλοχος πενθεί