Έρευνα: Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι δημόσιοι χώροι για να κολλήσεις κορωνοϊό

Τους δημόσιους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να γίνει η μετάδοση του κορωνοϊού καταγράφει έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία.

  • Η μελέτη της SAGE, της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, την οποία και παρουσίασε στην κυβέρνηση της χώρας, κατατάσσει σε σειρά τους δημόσιους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να γίνει η διάδοση του κορωνοϊού.

Η έρευνα εμπεριέχει εκπλήξεις. Το πιο επικίνδυνο σημείο να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό είναι όταν κάνει αγορές σε καταστήματα, ενώ το αμέσως επόμενο είναι οι ασκήσεις άθλησης σε υπαίθριο χώρο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού ανέλυσαν 10.000 αποτελέσματα από συμμετέχοντες στην Αγγλία και την Ουαλία, που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εβδομαδιαίες συνήθειές τους μεταξύ Σεπτεμβρίου και 21 Νοεμβρίου.

Κορωνοϊός: Τα ποσοστά για κάθε «επικίνδυνο» δημόσιο χώρο

  • Καταστήματα: Όσοι πήγαιναν στα καταστήματα περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα είχαν 2,2% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό.
  • Αθλήματα: Η δεύτερη πιο επικίνδυνη δραστηριότητα (1,36%), αλλά αυτό, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μπορεί να οφείλεται στο ότι συχνά η άθληση συνοδευόταν από κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το να βρεθούν στη συνέχεια με κάποιον γνωστό/φίλο σε χώρους όπως οι παμπ.
  • Κέντρα διασκέδασης: Πηγαίνοντας σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 1,3%.
  • Πάρτι: Κίνδυνος σε ποσοστό 1,27%
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς: Οσοι τα χρησιμοποιούσαν συχνά είχαν 1,2% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19 σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Ωστόσο, υπήρχε κάποια διακύμανση μεταξύ των τρόπων μεταφοράς: Κίνδυνος 1,3% για τα λεωφορεία, 1,2% για το μετρό του Λονδίνου, 1,19% για τα ταξί και 1,18% για τα τραμ.

Τα δεδομένα της SAGE, που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη, δόθηκαν στην κυβέρνηση ενόψει μιας συνάντησης με θέμα τον κορωνοϊό στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστούν τυχόν περαιτέρω περιορισμοί. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έπεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς αυτά συγκεντρώθηκαν πριν ξεκινήσει η ταχύτατη διασπορά των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Δεδομένης της έξαρσης που παρουσίασε η «Ο» τους τελευταίους μήνες, τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

iefimerida.gr