Ερώτηση Ελληνικής Λύσης με θέμα «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 9126/20-09-2021 σχετικά με το θέμα «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας» και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας, καρκινοβατεί, ενώ βρισκόμαστε ήδη πριν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και τον βαρύ, κατά τις τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών, ερχόμενο χειμώνα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που συνεχώς διογκώνεται και απειλεί τις υποδομές και τις ζωές των πολιτών, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, του ορεινού Βάλτου, της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, από τα μέσα του περασμένου χειμώνα και συγκεκριμένα, από τις 14.10.2020, ετέθη, εκ νέου, στα αρμόδια όργανα το θέμα της άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης του ποταμού Ινάχου, καθώς, οι πολυήμερες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή του. Αν και η απάντηση ήταν θετική, αναφορικά με την έναρξη των σχετικών εργασιών συνολικά για όλο τον ποταμό Ίναχο, φτάσαμε στον επόμενο χειμώνα και ακόμα αναμένεται η έναρξη των σχετικών εργασιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεσθε να εγκρίνετε το συντομότερο τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης της ως άνω περιοχής, προς όφελος των κατοίκων του ορεινού Βάλτου, της Αιτωλοακαρνανίας;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι μη υλοποίησης, μέχρι τώρα, έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στους οικισμούς της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας;

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας»

Σχετ: Η Ερώτηση 9126/20.09.2021 των Βουλευτών κ.κ. Αβδελά Απόστολου & Χήτα Κωνσταντίνου

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 265986/01.10.2021 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών με το συνημμένο σε αυτό έγγραφο.

Ο Υφυπουργός
Υποδομών & Μεταφορών

Γεώργιος Καραγιάννης


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην με αρ. 9126/20-9-2021 Ερώτηση.

Σας διαβιβάζουμε αναφορικά με το θέμα, την με αρ. πρ. 265311/30-9-2021 απάντηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19), που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, με την οποία συμφωνούμε και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Υ.ΛΙ.Κ.Υ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ
ΠΟΛ. ΜΗΧ. ΕΜΠ, MSc


ΘΕΜΑ : Απάντηση στη με αριθμό 9126/20-09-2021 Ερώτηση προς κ.κ.: Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Σχετ. : Το Α.Π. 255739/22-09-2021 διαβιβαστικό έγγραφό σας, με συνημμένο το 253523/21-9-2021 έγγραφο του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Σε απάντηση της με αριθμό 9126/20-09-2021 Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κκ. Α. Αβδελά και Κ.Χήτας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Ελληνική Λύση » με θέμα: : «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε.Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας» και όσον αφορά τα θέματα και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  1. Σύμφωνα με τον ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, και τα ειδικότερα αναφερόμενα στο άρθρο 186, παρ. ΙΙ, Τομέας ΣΤ’, περιπτώσεις 3 και 15, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.
  2. Επιπρόσθετα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  3. Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται και διευκρινίζονται στο με αριθ. πρωτ. 7767/30-102019 «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π- ΩΛΨ).
  4. Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Δ19 της Γ.Γ.Υ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση και ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση Υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (ΦΕΚ 245 Α’), μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.
  5. Στο πλαίσιο αυτό, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η Δ/νσή μας προγραμματίζει τη κατασκευή του έργου «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ – ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» προϋπολογισμού περίπου 70.000.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Στο αντικείμενο του προαναφερόμενου έργου, εκτός από την κατασκευή αρδευτικού δικτύου περιοχής Βάλτου (θα εξυπηρετεί καθαρή έκταση περί τα 21.985 στρ.) και του αρδευτικού δικτύου περιοχής Αμβρακίας (θα εξυπηρετεί καθαρή έκταση περί τα 11.500 στρ.) περιλαμβάνονται και έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης- αντιπλημμυρικά. Συγκεκριμένα:

Στα έργα περιοχής Βάλτου προτείνονται έργα διευθέτησης στα τμήματα των παρακάτω ρεμάτων: ρέμα Μποτόκος – Τάφρος Τ2, ρέμα Μπούτσι – Τάφρος Τ6, παλαιά κοίτη Κρικελοπόταμου (εκβολή στον Αμβρακικό) – Τάφρος Τ7 και Κρικελοπόταμος (εκβολή στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκου) – Τάφρος Τ8 συνολικού μήκους 6.531 μ.

Στην περιοχή Αμβρακίας, προτείνεται να κατασκευαστεί (αποχετευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο, σχετικά περιορισμένο) στις χαμηλές περιοχές στην νότια και βόρεια απόληξη της λίμνης Αμβρακίας.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑ

ΠΟΛ. ΜΗΧ με Α’β