Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για την Επανέναρξη λειτουργίας Κ.Ε.Ν. στην Αιτωλ/νία

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 7333/13-09-2022 σχετικά με το θέμα «Επανέναρξη λειτουργίας Κ.Ε.Ν. σε Αιτωλοακαρνανία;» και απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Επανέναρξη λειτουργίας Κ.Ε.Ν. σε Αιτωλοακαρνανία;»

 

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες και ανακοινώσεων ΕΣΠΕ, όπως της Αιτωλοακαρνανίας, διαφαίνεται ότι επίκειται επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλεκτών (Κ.Ε.Ν.) σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στο Μεσολόγγι. Τα επικείμενα ΚΕΝ θα λειτουργήσουν βάσει του τρόπου λειτουργίας αυτών έως το 2018 και με βασικό κριτήριο τα στρατόπεδα των ΚΕΝ να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς ενδεχομένως στο μεσοδιάστημα να έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΥΠΕΘΑ ενδεχομένως επανεκτιμά τα δεδομένα, διερευνώντας την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης, διότι διαπιστώνεται ότι προκεχωρημένες μονάδες στα σύνορα δε δύνανται να ανταποκριθούν στη μαζική κατάταξη, αφού επιλαμβάνονται αποκλειστικά της κυρίας εκπαίδευσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΘΑ είναι και η επαναλειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) στο Μεσολόγγι;
  2. Ποια ΚΕΝ οι επιτελείς εν γένει του ΓΕΣ προτίθενται να επαναλειτουργήσουν και πότε, βάσει του σχεδιασμού αυτών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΘΕΜΑ:
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.:
Ερώτηση 7333/13-09-2022 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα «Επανέναρξη λειτουργίας Κ.Ε.Ν. σε Αιτωλοακαρνανία;», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές – προκλήσεις.

Το ισχύον σύστημα κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων (Ν/Σ) οπλιτών, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην εξοικονόμηση πόρων και στην πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Εξάλλου, αντικειμενικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ, είναι η συνεχής αναβάθμιση του αξιόμαχου των ΕΔ και η αύξηση της αποτρεπτικής τους ισχύος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους.

Περαιτέρω, το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΣ, αξιολογεί τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος κατάταξης και την επίδρασή του στην οργάνωση και λειτουργία του ΣΞ και βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΕΔ.