ΕΘ.Ε.Α.Σ. – Υπ.Α.Α.Τ.: Στο επίκεντρο οι ζημιές από την κακοκαιρία και οι δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. 2023

Σε συνέχεια της θετικής συνάντησης του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Τσακίρη (08/06/2023), το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη στο Υπουργείο μετά από πρόσκληση του Υπουργού.

  • Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΘ.Ε.Α.Σ. στον ιστότοπό της, αρχικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προέδρος, κ. Παύλος Σατολιάς έθεσε ξανά από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. τα εκτεταμένα προβλήματα, που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες από τις παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σατολιάς σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ανεξάρτητα από το εάν κάποιες ζημιές εμπίπτουν στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. και πως το μέγεθος των ζημιών και η απώλεια εισοδήματος απαιτούν ειδική μεταχείριση από την επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβεβαιωθεί ξεκάθαρα ότι οι αιτήσεις Ο.Σ.Δ.Ε. 2023 υποβάλλονται απρόσκοπτα και αποκλειστικά στο Gov.gr για έγκυρη υποβολή και διασφάλιση των δεδομένων των αγροτών. Να γίνει ότι ακριβώς έγινε και το 2022, χωρίς επαναφορά αχρείαστων επιπλέον χρεώσεων για τους αγρότες.

Στη συνέχεια, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στα θέματα των Ο.Ε.Φ. και των Κανονισμών για τα πρότυπα εμπορίας αγροτικών προϊόντων και πως οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. έστειλαν τα ανάλογα έγγραφα διαβούλευσης για την υποβολή των προτάσεων από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ΕΘ.Ε.Α.Σ. θα συνεχίσει να θέτει προτάσεις καλύτερης εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων, προκειμένου να μη χαθούν χρήματα από το εισόδημα των παραγωγών.

Με τη σειρά του, ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως ενημερώνει τακτικά την κυβέρνηση για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και πως ο ΕΛ.Γ.Α. προχωρά στην καταγραφή των ζημιών, ανεξάρτητα από το αν καλύπτονται από τον Κανονισμό λειτουργίας.

Επίσης, ο κ. Τσακίρης διαβεβαίωσε πως η διαδικασία υποβολής και οριστικοποίησης των Δηλώσεων Ο.Σ.Δ.Ε. πραγματοποιείται μόνο στο Gov.gr και πως μέχρι στιγμής «τρέχουν» ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ισχύουν δε όσα έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 15/5/2023 και στις 12/06/2023. Καμία άλλη εφαρμογή που δίνει πρόσβαση στο Gov.gr δε θα τεθεί σε λειτουργία, αν δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε πως θεωρεί σημαντικές και απαραίτητες τις παρεμβάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. ως θεσμικό παραγωγικό εταίρο και ζήτησε τη συνδρομή της μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών για την υποβοήθηση υποβολής των αιτήσεων Ο.Σ.Δ.Ε. 2023, ώστε οι αγρότες να λάβουν τις ενισχύσεις που πρέπει.

e-ea.gr