Εξαπλώνεται η «Δέλτα» – Κρούσμα κολομβιανής μετάλλαξης στην Πάτρα

Το πρώτο κρούσμα της κολομβιανής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Πάτρα. 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε εντός Ελλάδος και όχι στις πύλες εισόδου της χώρας. Το newsit.gr επικοινώνησε με τον επιστημονικό διευθυντή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών έχει αυξηθεί πάρα πολύ, λόγω και του τουρισμού.

Ωστόσο, άπαντες είναι σε επιφυλακή και υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, τα οποία και απομονώνονται πολύ γρήγορα, καθώς και σωστή λειτουργία του μηχανισμού ιχνηλάτησης.

25 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα νέα κρούσματα που απομονώθηκαν από την ινδική μετάλλαξη Δέλτα φτάνουν τα 25.

Επίσης, απομονώθηκαν 790 νέα περιστατικά της μετάλλαξης Άλφα (βρετανική) και 333 από τον ιό Β.1.318, που έχει ονομαστεί “νιγηριανή” μετάλλαξη και επεκτείνεται μόνο στην Ελλάδα.
Τα νέα στελέχη του πολύ μεταδοτικού ιού Δέλτα εντοπίστηκαν, στις εξής περιοχές:

8 στην Αττική
30 στο Ηράκλειο Κρήτης
1 στην Αχαϊα
1 Εύβοια
1 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
1 Κορινθία
4 Λέσβο
5 στη Θεσσαλονίκη
2 στην Πάρο
1 στη Χαλκιδική

19.544 μεταλλαγμένα δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 19.544 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Μεταξύ των 17.073 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι:
-το βρετανικό Alpha, με ποσοστό 77,48%,
-το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,78%

newsit.gr