Αναλυτικά η νέα Πρόσκληση – Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους παραγωγούς.
Για περεταίρω ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στα νέα γραφεία του Συνεταιρισμού, δίπλα απ’ την τράπεζα (κεντρική είσοδος από Παλαμά). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69013-69034.
Προκηρυσσόμενα Υπομέτρα
Υπομέτρο 13.1 : Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές.
Υπομέτρο 13.2 : Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.
Υπομέτρο 13.3 : Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Στόχος Μέτρου 13
Στόχος του Μέτρου 13 είναι η ενίσχυση ετησίως των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι γεωργοί αυτοί για το σύνολο των προσθέτων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος που σχετίζονται με τα μειονεκτήματα της γεωργικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές.
Στόχος Υπομέτρων 13.1, 13.2 και 13.3
- Στόχος Υπομέτρου 1
Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης της γης και σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής που οφείλονται σε συνθήκες απότομων κλίσεων ή/και δυσχερών κλιματολογικών συνθηκών, λόγω υψομέτρου.
Στόχος του Υπομέτρου 13.1 είναι η ενίσχυση των γεωργών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών ως αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την δραστηριότητα αυτή.
Επίσης, το Υπομέτρο 13.1 συμβάλλει αφενός στην περιοχή εστίασης 4Α σχετικά με την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι με τη μη εγκατάλειψη των περιοχών αυτών, την ενθάρρυνση της συνεχούς χρήσης των γεωργικών γαιών και την προώθηση αειφόρων γεωργικών συστημάτων επιτυγχάνεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφετέρου στην περιοχή εστίασης 4Γ σχετικά με την πρόληψη της διάβρωσης και τη διαχείριση του εδάφους σε περιοχές ορεινές, οι οποίες εξ ορισμού (απότομες κλίσεις) υπόκεινται σε φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης.
Στόχος Υπομέτρου 13.2
Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, χαρακτηρίζονται από περιορισμένη παραγωγικότητα των εδαφών, οικονομικά αποτελέσματα σημαντικά κατώτερα του μέσου όρου και μικρή πυκνότητα ή μείωση του πληθυσμού, που οφείλονται σε δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους.
Στόχος του Υπομέτρου 13.2 είναι η ενίσχυση των γεωργών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, ως αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την δραστηριότητα αυτή.
Επίσης, το υπομέτρο 13.2 συμβάλλει εξ ολοκλήρου στην περιοχή εστίασης 4Α σχετικά με την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι με τη μη εγκατάλειψη των περιοχών αυτών, την ενθάρρυνση της συνεχούς χρήσης των γεωργικών γαιών και την προώθηση αειφόρων γεωργικών συστημάτων επιτυγχάνεται η διατήρηση ή/και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Στόχος Υπομέτρου 13.3
Οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα χαρακτηρίζονται είτε από την ύπαρξη μη ευνοϊκών φυσικών συνθηκών, που εκδηλώνεται με τα χαμηλά επίπεδα αποδόσεως και εισοδημάτων, είτε από την ύπαρξη των δυσχερειών που προκύπτουν από τη μεθοριακή ή τη νησιωτική τους θέση, ή περιοχές όπου η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στόχος του Υπομέτρου 13.3 είναι η ενίσχυση των γεωργών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, ως αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την δραστηριότητα αυτή, η διατήρηση της υπαίθρου και η μη εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας στις παραμεθόριες και τις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως ορεινές ή υποκείμενες σε άλλους φυσικούς περιορισμούς, αλλά και η αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.
Επίσης, το υπομέτρο 13.3 συμβάλλει εξ ολοκλήρου στην περιοχή εστίασης 4Α σχετικά με την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι με τη μη εγκατάλειψη των περιοχών αυτών, την ενθάρρυνση της συνεχούς χρήσης των γεωργικών γαιών και την προώθηση αειφόρων γεωργικών συστημάτων επιτυγχάνεται η διατήρηση ή/και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής
Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής Υπομέτρου 13.1
Το υπομέτρο 13.1 εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής Υπομέτρου 13.2
- Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, μετά την νέα οριοθέτηση
Το υπομέτρο 13.2 εφαρμόζεται στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020 μετά την νέα οριοθέτηση.
Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, με την παλιά οριοθέτηση που πλέον ανήκουν στις περιοχές χωρίς περιορισμούς μετά την νέα οριοθέτηση
Το υπομέτρο 13.2 εφαρμόζεται και στις περιοχές της Οδηγίας του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι οποίες ήταν επιλέξιμες βάσει του άρθρου 36 στοιχείο α) σημείο ii) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, και οι οποίες πλέον δεν ανήκουν σε καμία από τις περιοχές των υποενοτήτων 1.3.2.1. και 1.3.3. της παρούσας πρόσκλησης, με την νέα οριοθέτηση.
Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής Υπομέτρου 13.3
Το υπομέτρο 13.3 εφαρμόζεται στις περιοχές με ειδικούς περιορισμούς, παραμεθόριες, νησιωτικές ή περιοχές όπου η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, όπου είναι απαραίτητη η διατήρηση της υπαίθρου και η μη εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013 και όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μετά την νέα οριοθέτηση.
Δε μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμα για το Μέτρο 13 αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στη δράση 3.6 «Μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020.
Πιστώσεις – Χρηματοδότηση
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 260.000.000 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα υπομέτρα ως εξής:
Υπομέτρο 13.1: 175.000.000 Ευρώ και
Υπομέτρο 13.2: 75.000.000 Ευρώ.
Υπομέτρο 13.3 : 10.000.000 Ευρώ.
Οι πιστώσεις θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ΣΑΕ 082/1.
Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από το ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν στα άλλα Υπομέτρα.
Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων
Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το σύνολο των προσθέτων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγεται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας εντός των περιοχών της υποενότητας 1.3. Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής της παρούσας πρόσκλησης.
Ύψος ενίσχυσης
Ύψος ενίσχυσης Υπομέτρου 13.1
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών (περιοχές υποενότητας
Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής Υπομέτρου 13.1) και καθορίζεται στα 125 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της υποενότητας 1.6.4. Προοδευτική μείωση πληρωμών.
Ύψος ενίσχυσης Υπομέτρου 13.2
- Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, μετά την νέα οριοθέτηση
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, μετά την νέα οριοθέτηση
Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, μετά την νέα οριοθέτηση), και καθορίζεται στα 81 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της υποενότητας 1.6.4. Προοδευτική μείωση πληρωμών.
Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς , εκτός των ορεινών, με την παλαιά οριοθέτηση που πλέον ανήκουν στις περιοχές χωρίς περιορισμούς, μετά την νέα οριοθέτηση
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, στην οποία ασκούταν γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, με την παλαιά οριοθέτηση, και οι οποίες πλέον δεν ανήκουν σε καμία από τις περιοχές με περιορισμούς με την νέα οριοθέτηση (περιοχές υποενότητας 1.3.2.2. Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, με την παλιά οριοθέτηση που πλέον ανήκουν στις περιοχές χωρίς περιορισμούς μετά την νέα οριοθέτηση), και καθορίζεται στα 25 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της υποενότητας 1.6.4. Προοδευτική μείωση πληρωμών.
Ύψος ενίσχυσης Υπομέτρου 13.3
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, μετά την νέα οριοθέτηση (περιοχές υποενότητας 1.3.3. Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής Υπομέτρου 13.3), και καθορίζεται στα 81 ευρώ ανά εκτάριο, υπό τη ρητή αίρεση της υποενότητας 1.6.4. Προοδευτική μείωση πληρωμών.
Προοδευτική μείωση πληρωμών
α) Στις κατηγορίες περιοχών των ενοτήτων 1.6.1., 1.6.2.1 και 1.6.3. το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως :
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha : χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha : χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha : χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
- Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.
Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.
β) Στη κατηγορία περιοχών της ενότητας 1.6.2.2 το ύψος της ενίσχυσης δεν υφίσταται προοδευτική μείωση και καθορίζεται στα 25€ ανά εκτάριο, σε εκμεταλλεύσεις έως των 30 ha. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha.
γ) Για τις εκτάσεις της υποενότητας 1.6.2. θα ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι εκτάσεις της υποενότητας 1.6.2.1. .
Δείκτες
Για τις ανάγκες παρακολούθησης και αξιολόγησης των υπομέτρων εφαρμόζονται δείκτες που αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες:
Πίνακας 1 : Δείκτες εκροών
Πίνακας 2: Ανάλυση Δείκτη εκροών Ο1 σε Διαστάσεις Δεικτών
Όταν η εκμετάλλευση έχει λάβει στήριξη από το Μέτρο 214 (Δράσεις 1.1 & 1.2) ή/και το Μέτρο 11, τότε θεωρείται βιολογική εκμετάλλευση και επιλέγεται το δεδομένο ORGF1, διαφορετικά δεν θεωρείται βιολογική εκμετάλλευση και επιλέγεται το δεδομένο ORGF2.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Δικαιούχοι των υπομέτρων μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία :
- Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια του άρθρου 9 Καν (ΕΕ) 1307/2013, όπως εξειδικεύεται με το άρθρο 3 της αριθ. 104/7056/2015 (Β΄ 147) Υπουργικής Απόφασης
«Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», όπως ισχύει.
- Ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της υποενότητας 3. Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής της παρούσας πρόσκλησης.
- Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, όπως εννοιολογικά περιγράφεται στην περ. η της παρ. 2 του άρθρου 3 της αριθ. 562/93601/25-04-2019 (Β΄ 1641) ΥΑ, όπως κάθε φορά ισχύει, και αποτυπώνεται παρακάτω.
α) Για τους έως 67 ετών, η μη καταβολή άμεσης σύνταξης (κύριας σύνταξης σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) προς το πρόσωπο του δικαιούχου από τον ασφαλιστικό του φορέα, με εξαίρεση τις συντάξεις λόγω θανάτου (κύρια σύνταξη εκ μεταβιβάσεως).
β) Για τους άνω των 67 ετών, η συνέχιση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τον ασφαλισμένο, βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση :
- να διατηρούν την εκμετάλλευση με την οποία εντάσσονται στα υπομέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης.
- ανάλογα με τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή τους, να τηρούν τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική Εγκύκλιο εκάστου έτους της Αρμόδιας Διεύθυνσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, κατ’ εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) 1306/2013, 640/2014 και 809/2014, και της 1791/74062/02.07.2015 υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
- να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ/ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Η Αίτηση στήριξης αποτελεί παράλληλα και αίτηση πληρωμής.
Περίοδος Υποβολής Αίτησης Στήριξης/Πληρωμής
Η υποβολή Αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται έως την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, προσμετρώντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, η οποία λήγει την 22 Ιουνίου 2021 (ή όπως αυτή ισχύει για το εν λόγω έτος), και το διάστημα μετά τη λήξη του οποίου η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι :
- Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα).
- Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας.
- Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), έγγραφο – βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση.
Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Προτομή Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά: Ομόφωνα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Αντώνης Λυμπέρης: Η Έλενα Μακρή Λυμπέρη και τα παιδιά τους είπαν το τελευταίο «αντίο»
Βέφα Αλεξιάδου: Μόνο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από τους διάσημους, στην Εξόδιο Ακολουθία