Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη τα νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες αναταράξεις από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, μετά το πέρας της συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική.  

Με τα νέα υποσχόμενα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη αναγγελθεί, μόνο οι λεπτομέρειες απομένουν να γίνουν γνωστές. Ωστόσο, η ουσία είναι ξεκάθαρη: το κόστος δανεισμού θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για χρόνια, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να διαφύγουν από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.

«Με τα θετικά νέα σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων, η Ευρώπη αρχίζει τώρα να βλέπει φως στο τέλος του τούνελ», υπογραμμίζει η Oxford Economics. «Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2020».

Επί της παρούσης η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τριπλό σοκ: το παρατεταμένο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η προοπτική ενός σκληρού Brexit και το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με το Ταμείο Ανάκτησης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο και οι τρεις προκλήσεις θεωρούνται προσωρινές.

Οι χρηματαγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν για μία ανάκαμψη μετά την πανδημία και αυτό αποτυπώνεται στα υψηλά ιστορικά υψηλά ρεκόρ που σημειώνουν οι μετοχές, τη συρρίκνωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου σε υψηλό 2,5 ετών.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης της Πέμπτης, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) και τα επιδοτούμενα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των μέτρων πολιτικής της, ακόμη και αν είναι δυνατές άλλες κινήσεις.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ θα επεκταθεί κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ και η διάρκειά του θα παραταθεί κατά έξι μήνες έως το τέλος του 2022.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν και Ισαμπέλ Σνάμπελ έχουν δηλώσει ότι η δουλειά της ΕΚΤ είναι να διατηρεί το κόστος δανεισμού στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο αναιμικός πληθωρισμός είναι επίσης ένα ζήτημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο στόχο λίγο κάτω από το 2% της τράπεζας δεν θα είναι εφικτός ούτε και το 2023, που θα είναι 11η διαδοχική χρονιά μακριά από τον στόχο της.

«Ο πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης θα παραμείνουν πολύ ευνοϊκές για όλους όσους τη χρειάζονται», δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Αυτά τα σχόλια φαίνεται να αποκλείουν κάποια καινοτομία στη νομισματική πολιτική και υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει σε δοκιμασμένα εργαλεία.

Μεταξύ αυτών είναι η μακροπρόθεσμη ρευστότητα για τις τράπεζες και είναι πιθανό να προγραμματίσει περισσότερες προσφορές και ενδεχομένως να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά.


naftemporiki.gr
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.g