Φανουρόπιτα εύκολη χωρίς μίξερ

Αφράτη, πεντανόστιμη και πανεύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Μια συνταγή για μια φανουρόπιτα για την γιορτή του Αγίου Φανουρίου αλλά και για να την απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου είτε “διαβάζοντάς” τη στην εκκλησία επικαλούμενοι τον Άγιο Φανούριο είτε και ως απλό, νηστίσιμο, υγιεινό και πεντανόστιμο κέικ. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

 

  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml νερό
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό και το ξύσμα
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε με σύρμα, το ελαιόλαδο με το νερό και τη ζάχαρη, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα να αναμιχθούν.
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύετε και τέλος ενσωματώνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Μην τα ανακατέψετε πολύ ώρα ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση στρωμένη με χαρτί ψησίματος και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις, για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει εξωτερικά και μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό.
  4. Διακοσμείτε την φανουρόπιτά σας με επιπλέον καρύδια και κανέλα ή προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

 

Tip:  Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στη “βάση” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά τις ρίχνετε στο μπολ με λίγο αλεύρι και ανακατεύετε να “καλυφθούν” καλά οι νοτισμένες σταφίδες με το αλεύρι. Πριν τις προσθέσετε στο μείγμα τις “τινάζετε” ελαφρώς για να φύγει το τυχόν περίσσιο αλεύρι.

 

 

sintayes.gr