Η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου (ΦΙΛ.Ο.Α.) παρουσιάζει από το πρωί της Πέμπτης το θέμα των αδέσποτων ζώων (πρόβλημα, δράσεις, προτάσεις) μέσω bazaar που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.
- Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
1.Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, αποτελούν πλέον ένα μεγάλο πληθυσμό στην περιοχή μας, που αυξάνεται διαρκώς. Παρατηρούμε δε το εξής αντιφατικό φαινόμενο: ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα ζώα και υιοθετούν, εντούτοις τα αδέσποτα αυξάνονται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτα, επειδή κάποιες φορές η απόφαση παίρνεται επιπόλαια, πάνω σε ενθουσιασμό, χωρίς να έχει σκεφτεί ο ενδιαφερόμενος τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Έπειτα, επειδή κάποιοι δεν στειρώνουν το ζώο τους και όταν αυτό γεννήσει, εγκαταλείπουν τα νεογέννητα.
Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται όταν η θετική στάση απέναντι στα ζώα, δε συνοδεύεται από την απαιτούμενη υπευθυνότητα. Συμπέρασμα: «Η υιοθέτηση ενός ζώου συνεπάγεται ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές μας.»
2. Στην περιοχή της γέφυρας του Αχελώου υπάρχουν πολλά αδέσποτα και εμφανίζονται συνεχώς νέα. Εκεί υπάλληλος του Δήμου ταΐζει τα ζώα, κατά περιόδους. Επίσης τα φροντίζει καθημερινά και η Φιλοζωική με τροφές και φάρμακα. Τα προβλήματα εκεί είναι πολλά: δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος για τα ζώα, τα οποία ζουν στις παρακείμενες της γέφυρας περιοχές. Συχνά βγαίνουν στην εθνική οδό, όπου σκοτώνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και βάζουν σε κίνδυνο και τους διερχόμενους. Επίσης, σχηματίζουν αγέλες, οι οποίες επιτίθενται στα νέα ζώα που αφήνονται εκεί.
Συμπέρασμα: «Η απόθεση ζώων σε ένα μη οργανωμένο χώρο, όπως η γέφυρα του Αχελώου, αποτελεί καταδίκη και κόλαση για αθώα ζώα.»
Β. ΔΡΑΣΕΙΣ
1. Η ΦΙΛ.Ο.Α. δημιούργησε πριν οκτώ χρόνια ένα καταφύγιο όπου σήμερα φιλοξενούνται 45 σκύλοι που χρήζουν βοήθειας. Κάθε μέρα εθελοντές φροντίζουν τα ζώα. Τα ταΐζουν και τα καθαρίζουν και σε συνεργασία με κτηνίατρο φροντίζουν την υγεία τους. Με το καταφύγιο ασχολούνται συνολικά 3-4 εθελοντές.
2. Κάθε απόγευμα 2 εθελοντές πηγαίνουν στο Αχελώο, ταΐζουν τους σκύλους και φροντίζουν για εμβόλια και φάρμακα. Η εικόνα των εξαθλιωμένων ζώων είναι ό,τι πιο σκληρό και ψυχοφθόρο έχουν βιώσει στην ενασχόλησή τους με τα ζώα.
3. Η Φιλοζωική προσπαθεί να βρίσκει οικογένεια για τα ζώα ή προσωρινή φιλοξενία. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι κοινοποιήσεις των σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
4. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία site της Φιλοζωικής που έχει αναλάβει 1 εθελοντής.
5. Έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής μας με μεγάλη ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας. Τις ενημερώσεις έχουν αναλάβει 2 εθελοντές εκπαιδευτικοί.
6. Δημοσίευση ενημερωτικών άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τη δράση αυτή έχει αναλάβει 1 εθελοντής.
7. Κάθε χρόνο διοργανώνονται bazaar, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά τοπικών επιχειρήσεων. Παράλληλα διοργανώνονται δραστηριότητες για σχολεία. Την οργάνωση των bazaar αναλαμβάνουν 3-4 εθελοντές.
8. Διοργάνωση Κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας ως μια όμορφη ευκαιρία να συναντηθούν τα μέλη. Την προετοιμασία αναλαμβάνουν 3-4 εθελοντές.
9. Οι τροφές, τα εμβόλια και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άρρωστων ή χτυπημένων ζώων απαιτούν πολλά έξοδα, όπως γνωρίζουν καλά όσοι φροντίζουν ζώο. Τα έσοδα της Φιλοζωικής οφείλονται στις συνδρομές των μελών, σε δωρεές, στην Κοπή Πίτας και στα Bazaar. Η Φιλοζωική δεν παίρνει επιδοτήσεις.
Στις παραπάνω δράσεις δραστηριοποιούνται συνολικά δώδεκα (12) περίπου εθελοντές…
Γ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων;
1. Με υιοθεσία ζώου. Υιοθετούμε όμως μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να προσφέρουμε μία καλή ζωή σε ένα ζώο. Στειρώνουμε το ζώο μας.
2. Με φιλοξενία ζώου. Ενδείκνυται για όσους δεν επιθυμούν μακροχρόνια δέσμευση ή για όποιους θέλουν να δοκιμάσουν τη ζωή με ζώο.
3. Φροντίζοντας από κοινού στη γειτονιά ένα αδέσποτο. Είναι, εξάλλου, μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος στη γειτονιά.
4. Προσφέροντας εθελοντική εργασία στο καταφύγιο (πχ δίωρη εργασία εβδομαδιαία ή ανά 15νθήμερο)
5. Με εγγραφή ως μέλος στη Φιλοζωική Οργάνωση.
6. Προτείνοντας ιδέες και παίρνοντας πρωτοβουλίες με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας.
Η Φιλοζωική απευθύνει έκκληση σε όσους αγαπούν τα ζώα να αναπτύξουν εθελοντική δράση. Με τη δραστηριοποίηση και τη συνεργασία περισσότερων εθελοντών μπορούμε να ελπίζουμε στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
«Γίνε εθελοντής! Γίνε μέρος της λύσης!»
«Υιοθέτησε ένα αδέσποτο ζωάκι! Χάρισε ευζωία σε ένα αθώο πλάσμα!»
Και καθώς στις 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ευχόμαστε «Χρόνια πολλά στα ζωάκια μας και στα ζωάκια όλου του κόσμου!»
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση
Αγρίνιο: Ζημιές σε κτίρια και Super Market
Χιόνισε στο Παναιτωλικό Όρος