Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τέλος Μαρτίου ανοίγει το Taxisnet

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου έως το τέλος Μαρτίου να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 για το εισόδημα του 2021.

  • Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος του Μαρτίου είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσυμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Η επίτευξη του στόχου δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει διαφορετικοί παράγοντες να λειτουργήσουν εντός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται ώστε να είναι όλα έτοιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστείλουν νωρίς τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί.

Φέτος ο βαθμός δυσκολίας βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερος από την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να αυξηθούν οι κωδικοί που ο φορολογούμενος θα βρίσκει προπληρωμένους στην φορολογική του δήλωση. Πλέον στη λίστα μπαίνουν και τα εισοδήματα από τα ενοίκια ακινήτων, ενώ πρόθεση είναι να επιτευχθεί και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σημαντικό είναι η έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να σημαίνει και την πλήρη λειτουργικότητα της πλατφόρμας. Το ζητούμενο δηλαδή είναι να είναι σε λειτουργία όλες οι εφαρμογές προκειμένου από την πρώτη μέρα φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπορούν να ολοκληρώσουν και να υποβάλλουν τη δήλωση τους.

Η πλήρης λειτουργικότητα του συστήματος από την πρώτη μέρα που θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην εφαρμογή του σχεδίου από φέτος η αποπληρωμή του φόρου να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Πλέον οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που ίσχυαν μέχρι και πέρυσι αυξάνονται σε 8 μηνιαίες δόσεις. Το σχέδιο προβλέπει η πρώτης δόση να πληρωθεί τον Ιούλιο και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο. Η απόφαση έχει ληφθεί στην προσπάθεια να «απλώσουν» μέσα στο χρόνο οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το Δημόσιο και έτσι να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός, αλλά και να ελαφρύνει το βάρος που συσσωρεύεται πάντα από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

 Επιστροφή τεκμηρίων

Από φέτος επιστρέφει η«παγίδα» των τεκμηρίων για χιλιάδες φορολογούμενους και φέρνει μαζί της και την επαναφορά του φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούν να πληρώνουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά εισοδήματα τους, καθώς, το 2020, τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, πριν μπουν στον «πάγο» εξαιτίας της πανδημίας, στην «παγίδα» τους έπεσαν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα το οποίο δήλωσαν Ο επιπλέον φόρος έφτασε τα 5,2 δισ ευρώ και αφορούσαν τεκμαρτές δαπάνες.

dikaiologitika.gr