Μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση, με ψαλίδι στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας λόγω της εκτίναξης της τιμής ρεύματος.
- Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσης τάσης αναζητάει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου από τις πρωτοφανείς αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, την ίδια στιγμή που εμπεδώνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για πρόσθετα κονδύλια στήριξης των οικιακών καταναλωτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 167%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, μετά και τις κραυγές αγωνίας των επιχειρήσεων μέσω των Συνδέσμων τους, έχει αρχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) αξιοποιώντας το πλεόνασμα του 2022, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διαμορφώνεται σε ένα ποσό της τάξης των 130 άλλες εκατ. ευρώ.
Μια πιο σαφή εκτίμηση αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο τιμών ΔΕΔΔΗΕ στο υπουργείο και στη ΡΑΕ, για να αξιολογηθούν στη συνέχεια τα περιθώρια μείωσης σε επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Σήμερα, επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 μεγαβατωρών πληρώνουν για ΥΚΩ 4,14 ευρώ/μεγαβατώρα και οι λοιπές της μέσης τάσης 8,78 ευρώ/μεγαβατώρα.
Το ζήτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», μετά την Ελληνική Παραγωγή, την ΕΒΙΚΕΝ και το ΣΒΕ ανέδειξε χθες και Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ). Το θέμα της απουσίας διμερών συμβολαίων επισημαίνει και η EBIKEN, η οποία στην τελευταία γενική της συνέλευση αποφάσισε να το θέσει στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε.
Τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, παλεύουν ωστόσο ακόμη να κλείσουν τον λογαριασμό για την επιδότηση των νοικοκυριών.
Προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να βάλει βαθιά το «ψαλίδι», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων που προορίζονται για τον ΕΛΑΠΕ.
Η υπουργική απόφαση, που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, περιορίζει τελικά το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ στο 30% από το 60% σήμερα για να εξοικονομήσει συνολικά έσοδα 470 εκατ. κόστος ευρώ για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Από αυτά τα 339 εκατ. θα πάνε στην επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης ρεύματος, τα 84 για το επίδομα θέρμανσης, τα 7 εκατ. για την επιδότηση της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο, στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, και τα 40 εκατ. στις επανασυνδέσεις ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών για να μη μείνουν χωρίς θέρμανση τη χειμερινή περίοδο.
Με την αγωνία των τιμών και της ελάφρυνσης των νοικοκυριών μετά τον Δεκέμβριο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξέτασε και τη δυνατότητα περιορισμού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ κάτω από το 30%.
Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, τέθηκε ως ελάχιστο όριο από το υπουργείο Οικονομικών για οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα μπορούσε να γυρίσει σε έλλειμμα τον ΕΛΑΠΕ, το οποίο προσμετρείται από την ΕΛΣΤΑΤ και θα είχε αρνητικό δημόσιό οικονομικό αντίκτυπο.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Οδός Γρηγορίου Ξενοπούλου: Επιτέλους μπήκαν κολωνάκια στο Πάρκο!
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Άγνωστοι του έφτιαξαν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Αγρίνιο – Δικαστικοί Υπάλληλοι: Κοπή Βασιλόπιτας σε ευχάριστο κλίμα