Fuel Pass: Νέα και πιθανόν πιο γενναιόδωρη επιδότηση καυσίμων από τον Ιούλιο

Έως 28 ή 30 Ιουνίου, αφού πρώτα ανοίξει η πλατφόρμα των 600 ευρώ, θα έχουν νομοθετηθεί τα νέα μέτρα για τα καύσιμα – Τέλος η αυξημένη εποπτεία με παροχές, εύσημα Λίντνερ και… υπερείσπραξη φόρων – Τι είπε ο «νέος Σόιμπλε» μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα

  • Τον δρόμο για νέα μέτρα στήριξης «χτίζει» μέρα με την μέρα πλέον η κυβέρνηση. Χθες ο διάδοχος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε και του Όλαφ Σολτς, Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, βρέθηκε στην Αθήνα για να δώσει στον Χρήστο Σταϊκούρα δημόσια τα συγχαρητήρια για την πρόοδο της Ελλάδας. Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάιο. Και αύριο το Eurogroup επικυρώνει την 14η Έκθεση Αξιολόγησης και επιβραβεύει την χώρα με την απαλλαγή της από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι οι εισηγήσεις για νέα μέτρα από το κυβερνητικό επιτελείο. «Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πρωθυπουργός και υπουργείο Οικονομικών βάζουν «στο ζύγι» όλα τα παραπάνω, διερευνούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και ετοιμάζουν ανακοινώσεις για νέο πακέτο μέτρων, ειδικά για τα καύσιμα, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα του Ιουνίου.

«Θα υπάρξει και πάλι βοήθεια, το ίδιο ή και περισσότερο γενναιόδωρη» ανέφερε κυβερνητική πηγή σε συζητήσεις της. Αυτό δείχνει και την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα, από την κρίση του 2010 και από τις εποχές Σόιμπλε, μέχρι την «μετ’επαίνων» έξοδο από την επιτροπεία – εν μέσω πολλαπλής διεθνούς κρίσης μάλιστα.

Έως τις 28 ή 30 του μηνός το αργότερο, αφού πρώτα ανοίξει η πλατφόρμα των 600 ευρώ και όταν θα είναι όλα έτοιμα από 1ης Ιουλίου για «ακύρωση» του ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχουν νομοθετηθεί τα νέα μέτρα για τα καύσιμα, τα οποία θα ισχύσουν τον Ιούλιο.

Και ο Κρίστιαν Λίντνερ υπερθεμάτισε χθες στην παροχή μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας «από το περίσσευμα των εισπράξεων» του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «πανευρωπαϊκή λύση» ανάλογη με τις παροχές που μοιράστηκαν στον καιρό της πανδημίας.

Θα αναζητηθούν «μεσοπρόθεσμα μέτρα» αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως είπε, τα οποία θα ανακουφίζουν και δεν θα ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αλλά οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν τα καλύτερα μέτρα και πρακτικές, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο πάντως την δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών και της ευρωζώνης.

Ο Λίντνερ υπογράμμισε ότι η έλευσή του στην Αθήνα συμπίπτει με μια τόσο σημαντική για την Ελλάδα εβδομάδα. Το σημαντικότερο όλων όμως, παρά την χτεσινή συντριβή των αγορών, είναι ίσως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι δημοσιογράφοι της αποστολής που τον συνόδευσαν στην Αθήνα, δεν ρώτησαν τίποτα και δεν έδειξαν να έχουν καμία ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, όπως παλαιά. Ο ίδιος ο Λίντνερ όμως δεν έκρυψε την αγωνία του για την άνοδο των επιτοκίων που, αν και την θεωρεί αναγκαία για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τον πρωτοφανή πληθωρισμό, απειλεί με «ασφυξία την οικονομία» και απειλεί να καταστείλει την Ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

protothema.gr