Γ. Καλπούζος στον Antenna Star: «Ο ρόλος του απλού αγωνιστή στην Επανάσταση» (Ηχητικό)

Για την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματός του με τίτλο: «ραγιάς – Μέρες και Νύχτες 1821», η οποία θα γίνει στις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, (Κτίριο πρώην τράπεζας Ελλάδος), μίλησε ο συγγαρφέας Γιάννης Καλπούζος στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.

  • Ο κ. Καλπούζος, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την συγγραφή πεζού λόγου μετά από μια ήδη πολύ επιτυχημένη παρουσία στην ποίηση, λέγοντας ότι παρακινήθηκε από φίλους και φίλες, συμπεριλαμβανόμενης και της συντοπίτισσάς μας Ελένης Πριοβόλου.

Σε μια σύντομη αναφορά στα μυθιστορήματά του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι παρακολουθούμε τη ζωή των ηρώων του όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τα κελεύσματα της ιστορίας και ότι έχει προηγηθεί μια εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από την εποχή που θα διαδραματισθεί η πλοκή του μυθιστορήματος, με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία.

Επίσης κλήθηκε να πει τη γνώμη του σχετικά με το αν ο σύγχρονος Έλληνας διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία στην εποχή της εύκολης ηλεκτρονικής πληροφορίας και ψυχαγωγίας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί σε πολλές χιλιάδες αντίτυπα (ακόμη και σε 50.000 αντίτυπα). Ο κ. Καλπούζος είπε ότι σε σχέση με τα παλιά χρόνια (όταν ένα βιβλίο μπορεί να εκδιδόταν σε 100 αντίτυπα), το κοινό σήμερα διαβάζει βιβλία περισσότερο, χωρίς όμως να κρίνεται ικανοποιητικός ο αριθμός των αναγνωστών.

Ο κ. Καλπούζος μίλησε επίσης για το νέο του μυθιστόρημα «ραγιάς – Μέρες και Νύχτες 1821», λέγοντας ότι, μετά από μια εξαντλητική μελέτη, στο βιβλίο παρουσιάζεται η καθημερινότητα των ανθρώπων των προεπαναστατικών χρόνων και το κλίμα της εποχής πριν τον ξεσηκωμό και αργότερα (μέχρι την τελευταία μάχη στην Βοιωτία, το 1829), μέσα από τη δράση των ηρώων.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε πόλεις της Πελοπονήσου και στο Μεσολόγγι και όλα τα γεγονότα έχουν να κάνουν με την καθεαυτό ιστορία του Αγώνα, πάντα μέσα από τους ήρωες και τη μυθοπλασία. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει τα διλλήματα, τα συναισθήματά και τις προσδοκίες των απλών αγωνιστών, ενώ ο αδιανόητος -για την εποχή- έρωτας του κεντικού ήρωα, ενός στριφνού και τσιγγούνη πραματευτή, με μια Εβραιοπούλα, ακολουθεί όλα τα σκαμπανεβάσματα της Επανάστασης. 

Το βιβλίο δεν στέκεται στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τα οποία ήδη γνωρίζουμε, αλλά παρουσιάζει πολλές αποσιωπημένες ή διαστρεβλωμένες αλήθειες, προσπαθώντας να αναδείξει τον ρόλο των απλών αγωνιστών (αγροτών, βοσκών, χτιστών κ.λ.π.), οι οποίοι «σήκωσαν» το μεγάλο βάρος του Αγώνα, και περνώντας το μήνυμα της Επανάστασης «Ραγιάς – Σε κανέναν και σε τίποτα»!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Καλπούζου στον Antenna Star 103.5: