Γέγονε… σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Ρωμύλος, Ρωμυλία.


Αγρίνιο

6 Σεπτεμβρίου 1951

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 1951, όπως μαθαίνουμε από τις σελίδες της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, οι Αγρινιώτες φίλοι του Σοφοκλή Βενιζέλου ζητούν με τηλεγράφημά τους, να επισκεφθεί ο Βενιζέλος την πόλη:

«Εις τα γραφεία του Κόμματος εξακολουθούν να καταφθάνουν τηλεγραφήματα από τα διάφορα επαρχιακά κέντρα, διά των οποίων ζητείται, όπως ο κ. Βενιζέλος επισκεφθή και τας πόλεις εκείνας τας οποίας δεν κατέστη δυνατόν να επισκεφθή μέχρι τούδε.

Διάφοραι οργανώσεις των πόλεων Αγρινίου Ναυπάκτου και Μεσολογγίου διετύπωσαν τηλεγραφικώς την παράκλησιν απ’ ευθείας προς τον κ. Βενιζέλον, όπως είτε κατά την μετάβασίν του εις τας Πάτρας είτε κατά την επιστροφήν του διέλθη εκ των πόλεών των, όπου ο λαός του ετοιμάζει θερμοτάτην υποδοχήν».

(εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 6.9.1951, σελ 6. Διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου πλην του πολυτονικού)


Σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο

1861
Βασίλισσα Αμαλία
Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο.

1901
Η δολοφονία του Ουίλιαμ Μακίνλεϊ
Ο αναρχικός Λέων Τσόλγκος δολοφονεί τον αμερικανό πρόεδρο Γουίλιαμ Μακίνλεϊ.

1955
Τα Σεπτεμβριανά (1955)
Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

1959

Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.

1966
Δημήτρης Τσαφέντας
Ο πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φέρβερντ, δολοφονείται στο Κοινοβούλιο από τον ελληνικής καταγωγής δημόσιο υπάλληλο Δημήτριο Τσαφέντα. Ο Φέρβερντ ήταν υπεύθυνος για πολλούς νόμους του απαρτχάιντ.

1985
Κωστής Στεφανόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

1997
Κώστας Σημίτης
Την 62η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος κάνει σαφή την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θέτει ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στο Ευρώ, την ισχυρή παρουσία της στα Βαλκάνια και την οικονομική ανάπτυξη.


Σαν σήμερα γεννήθηκαν…

Το 1772…
ο Λογγίνος Χέυδεν
Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 5/10/1850)

Το 1860…
ο Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης
Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 28/11/1912)

Το 1925…
Αντρέα Καμιλέρι
Αντρέα Καμιλέρι, ιταλός συγγραφέας,γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. (Θαν. 17/7/2019)

 

 

 


Θάνατοι

Το 1998…
Ακίρα Κουρασάβα
Ακίρα Κουρασάβα, ιάπωνας σκηνοθέτης. («Γιοζίμπο», «7 Σαμουράι», «Ραν») (Γεν. 23/3/1910)

Το 2007…
Λουτσιάνο Παβαρότι
Λουτσιάνο Παβαρότι, ιταλός τενόρος. (Γεν. 12/10/1935)

 

 

Το 2011…
Μάικλ Χαρτ
Μάικλ Χαρτ, αμερικανός συγγραφέας, εφευρέτης του e-book. (Γεν. 8/3/1947)

 

 


Μedia group «Αγρίνιο 365».gr | Aίθουσα σύνταξης  | Πηγές: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου