Γίγαντες φούρνου

Συστατικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • αλάτι
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 3 κλ. σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 στικ κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • 300 γρ. νερό
  • 1 κύβο κότας
  • πιπέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι σέλινο

Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό
  • φέτα
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • μπούκοβο
  • ψωμί

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Όταν φουσκώσουν και είναι έτοιμα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
  • Όταν το νερό πάρει βράση τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στην κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά και τα σκόρδα χοντροκομμένα, το στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με λευκό κρασί και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, νερό, ξύσμα λεμόνι, δεντρολίβανο, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι τα φασόλια και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε τα φασόλια από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σέλινο ψιλοκομμένο και μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί 25×35 εκ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Κάθε δεκαπέντε λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο.
  • Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, τυρί φέτα, πιπέρι, ελαιόλαδο, ψωμί και μπούκοβο.

akispetretzikis.com