Γιουβαρλάκια με γιαούρτι

Συστατικά

Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
150 γρ. ρύζι γλασέ
κρεμμύδι, μέτριο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. άνηθο
θυμάρι
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
δυόσμο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
αυγό, μέτριο
1 1/2 λίτρο νερό
φύλλα δάφνης
κύβο κότας Maggi
δεντρολίβανο
φλούδα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σάλτσα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
πιπέρι
αλάτι
3 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. ζωμό, από τα γιουβαρλάκια
Για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
πιπέρι
φέτα
ρίγανη
ψωμί

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα γιουβαρλάκια
Σε ένα μπολ προσθέτουμε, τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, θυμάρι, το ξύσμα από τα λεμόνια, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το αβγό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε, 1 ½ λίτρο νερό, 2 φύλλα δάφνης, τον κύβο κότας, θυμάρι, δεντρολίβανο και τις φλούδες ενός λεμονιού.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μικρά μπαλάκια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη σταυρωτά και κάνουμε μία μικρή τρύπα στην επιφάνειά της.
Όταν φουσκώσει η μεμβράνη και αρχίζει να βγαίνει ο ατμός, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό από ένα λεμόνι, πιπέρι, αλάτι και τον άνηθο.
Βάζουμε πολύ αργά ζωμό από τα γιουβαρλάκια με τη βοήθεια μιας κουτάλας και παράλληλα ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σιγά σιγά για να πάει η σάλτσα σε όλο το φαγητό. Ιδανικά ανακινούμε την κατσαρόλα για να μην σπάσουν τα γιουβαρλάκια.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού, πιπέρι και όλα τα μυρωδικά από την κατσαρόλα.
Συνοδεύουμε με φέτα, λάδι, ρίγανι και ψωμί.
akispetretzikis.com