Η Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
- Την Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πρώτη θεομητορική εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, πανηγύρισε με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, μετέβη στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, όπου θησαυρίζεται η θαυματουργή ιερά Εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας, της «Κυράς του Βάλτου» και χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Συμμετείχαν πολλοί κληρικοί από την ευρύτερη περιφέρεια της Αμφιλοχίας και του ορεινού Βάλτου, ενώ τους ύμνους της εορτής απέδωσαν θαυμάσια ιεροψάλτες της περιοχής.
Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους γονείς της Θεόπαιδος Μαριάμ, τον Ιωακείμ και την Άννα, που έφεραν το όνειδος της ατεκνίας και με περισσή πίστη και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού υπέμειναν αυτή την δοκιμασία. Τόνισε, ότι το ιερό αυτό ανδρόγυνο γίνεται ένα υπόδειγμα και ένα πρότυπο για κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα που συγκροτούν την ευλογημένη οικογένεια, μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Αναφέρθηκε στον ιερό θεσμό της οικογένειας, όπως τον βιώνει και τον διδάσκει η ορθόδοξη Εκκλησία και παράδοση. Μιλώντας για τις «εναλλακτικές μορφές οικογένειας» που παρουσιάζονται και επιβάλλονται με έμμεσο και άμεσο τρόπο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, τόνισε ότι «δε θα κρίνουμε εμείς την προσωπική επιλογή κανενός ανθρώπου, όποια και αν είναι αυτή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ευλογημένος και θεοδώρητος θεσμός της οικογένειας μπορεί να εξομοιωθεί με οποιαδήποτε άλλη μορφή που αντιτίθεται στις παραδόσεις μας και στην ευαγγελική διδασκαλία και αποτελεί άλλη μία προσπάθεια αλλοίωσης του βασικού πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε στους γονείς που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού, ότι «ο Ιωακείμ και η Άννα γίνονται τα πρότυπα για όλους εσάς τους ευλογημένους και αγωνιστές γονείς, που έχετε συγκροτήσει τις οικογένειές σας, τα σπιτικά σας και αγωνίζεστε να διατηρήσετε αδιασάλευτη και αδιατάρακτη την συζυγική σας σχέση και την οικογενειακή σας ενότητα».
Κατέληξε λέγοντας ότι ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή αυτή ανήκει πρωτίστως στον Θεό και έχουν χρέος όλοι οι γονείς να αποκωδικοποιούν και να αποδέχονται την κλήση που έχει αναθέσει ο Θεός στο κάθε παιδί και την αποστολή που θα διαδραματίσει μέσα στον κόσμο. «Ένας άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο για να ζήσει, να πεθάνει και να χαθεί, αλλά έρχεται στον κόσμο για να καταστήσει αυτήν την επίγεια πατρίδα προθάλαμο της επουρανίου πατρίδος που είναι ο παράδεισος. Εσείς οι γονείς έχετε την ευθύνη για την επίγεια πορεία των παιδιών σας, αλλά έχετε και την ευθύνη να καταδεικνύεται στα παιδιά σας τον ουράνιο προορισμό, που είναι η Βασιλεία των Ουρανών».
Επίσης ο Σεβασμιότατος προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που τις τελευταίες ημέρες βιώνουν μια βιβλική καταστροφή. Να τους χαρίζει ο Θεός υπομονή και δύναμη, να μην εξελιχθεί έτι περαιτέρω αυτή η καταστροφή, να ξεπεράσουν με τη δύναμη του Θεού και αυτή τη δοκιμασία και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή τους.
Μετά την ακολουθία ο Μητροπολίτης ξεναγήθηκε στα Παρεκκλήσια, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και τους υπόλοιπους χώρους της Ιεράς Μονής από την Ηγουμένη, Γερόντισσα Φιλοθέη. Εξέφρασε τον θαυμασμό του και επαίνεσε την Γερόντισσα για το ανακαινιστικό έργο που επιτελεί και ιδιαιτέρως για το Μουσείο που συγκροτεί με την συνδρομή των προσκυνητών, παρουσιάζοντας στη νέα γενιά θέματα της λαϊκής τέχνης και παράδοσης που τείνουν να ξεχαστούν.
Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν εκατοντάδες προσκυνητές από Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Άρτα, Βόνιτσα και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πολιτευτές.
Το πρωί της Παρασκευής 8ης Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς που βρίσκεται στην Μακρυνεία, στο όρος Αράκυνθος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας και ιερείς της περιοχής. Τους ύμνους της εορτής απέδωσε χορωδία μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος».
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε τρία σημεία που συνθέτουν το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο της σημερινής εορτής.
Το πρώτο ήταν η μοναδικότητα του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Ιερός Υμνογράφος χρησιμοποιεί πολλές εικόνες για να τονίσει αυτή την μοναδικότητα. Αναφέρει ότι αποτελεί επιλογή του ίδιου του Θεού και υπογραμμίζει, ότι η Παναγία υπήρξε μοναδική, διότι βίωσε και απέκτησε το πλήρωμα των αρετών, δεν αφέθηκε να δεσμευτεί μέσα στην αμαρτία, ανήλθε σε υψηλά επίπεδα πνευματικότητας και αγιότητος, ξεπέρασε όλους τους ανθρώπους στην αγάπη και στην πίστη προς τον Θεό και στην εμπιστοσύνη στο άγιο θέλημά Του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κλήση που απηύθυνε ο Θεός στην Παναγία προ καταβολής κόσμου και τελεσιουργήθηκε ως μυστήριο ακόμα και πριν την γέννησή της. Ο Ιερός Υμνογράφος μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε αυτή την κλήση της Παναγιάς μας και να γίνει η συναίσθηση, η αιτία και η αφορμή πνευματικής χαράς, ουρανίου πανηγύρεως και αγαλλιάσεως, διότι γνωρίζουμε ότι η δική της κλήση θα γίνει και η δική μας πρόσκληση προς τον Άγιο Θεό. Θα γίνει η δική μας πνευματική μητέρα και ο δρόμος μέσα από το οποίον εμείς θα ανέβουμε στον ουρανό.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιότατος μίλησε για την κληρονομικότητα της Παναγίας και για την μακρά αλυσίδα των συγγενών και των προπατόρων της, που έχει ως κρίκους ιερά πρόσωπα μέσα στην ιστορία του γένους των Εβραίων.
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η μοναδικότητα της Παναγίας μας, μας υπενθυμίζει ότι είναι ένα πρόσωπο που μπορούμε να το πλησιάσουμε με την θέρμη της αγάπης και την ζωντανή μας πίστη και να της ζητήσουμε ό,τι είναι προς το πνευματικό μας συμφέρον, γιατί είναι η πνευματική μας μητέρα που μεσιτεύει για όλους μας. Η κλήση της Παναγίας, μας υπενθυμίζει ότι ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο είναι φορέας της κλήσεως του Θεού για να καταστεί ζωντανή εικόνα του Θεού και να επιτελέσει έναν ξεχωριστό ρόλο μέσα στην Εκκλησία, στην κοινωνία και στην ιστορία. Η ευθύνη της κληρονομικότητας δημιουργεί στα ανδρόγυνα την υποχρέωση να εμφυσήσουν στα παιδιά τους τον ιερό σεβασμό τόσο προς την οικογενειακή κληρονομικότητα που συνθέτει την προσωπικότητά τους, αλλά και προς την πνευματική μας κληρονομικότητα, που είναι οι Άγιοι, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, όλοι όσοι θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν και ομολόγησαν την πίστη τους στον Θεό. Είναι όλη αυτή η ιερά μας παράδοση, η οποία έχει εμποτίσει στην υπόστασή μας την πίστη στον Θεό, την ευλάβεια στο Όνομά Του, την αγάπη μας στη Θεία Λατρεία και την προσήλωση μας στις παραδόσεις της Αγίας μας Εκκλησίας.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών χριστιανών από την περιοχή της Μακρυνείας, από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, καθώς η Παναγία της Κατερινούς είναι ένα αγαπημένο προσκύνημα στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτευτές και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Μετά την Θεία Λειτουργία η Ηγουμένη Μαριάμ στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσέφερε πλούσια φιλοξενία στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς, τους άρχοντες και τους προσκυνητές.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας επισκέφθηκε τον Γαλατά Μεσολογγίου, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε στην ακολουθία του μεθέορτου πανηγυρικού Εσπερινού και προεξήρχε στην λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους του χωριού.
Κατά το κήρυγμά του τόνισε, ότι η γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ένα προσκλητήριο και μια αφορμή χαράς, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας, αφού σήμερα γεννιέται Εκείνη που θα καταστεί Μητέρα του Θεού και δια της οποίας θα έρθει η σωτηρία στον κόσμο.
Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες τόνισε, ότι το οικολογικό πρόβλημα δεν είναι μία θεωρία που απασχολούσε κάποιους διανοούμενους θεολόγους ή επιστήμονες. Το οικολογικό πρόβλημα είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και αν δεν το καταλάβουμε αυτό, ημέρα με την ημέρα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία ο άνθρωπος αποδεικνύεται παντελώς ανίσχυρος, απροετοίμαστος και ανίκανος να τα αντιμετωπίσει.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενότητα που απαιτούν οι περιστάσεις να διατηρήσουμε λέγοντας χαρακτηριστικά: «να παραμείνουμε ενωμένοι όλοι μαζί, ο ιερός κλήρος, οι άρχοντες, ο ευλογημένος λαός του Θεού, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται. Να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει, να υπακούμε στην Εκκλησία, να μείνουμε προσηλωμένοι στις παραδόσεις μας, στα ήθη και τα έθιμά μας, να διδάξουμε τα παιδιά μας την ιστορία μας, την αγάπη για την πατρίδα και για τη φύση, να τα παροτρύνουμε να μαθητεύουν με συνέπεια μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία για να πετύχουν στα όνειρά της ζωής τους».
Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν με πολλή ευλάβεια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Γαλατά, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Σχετικά Άρθρα
«Κατάρα»: Φινάλε με τη Μίρκα!
«Famagusta»: Το συγκινητικό φινάλε
Αγρίνιο: Σεισμός, σεισμός, ένας τυχερός!