Σπουδαία παρέμβαση ενέταξε στο Leader η δημοτική αρχή Ι.Π. Μεσολογγίου – Το θεατράκι του λιμανιού γίνεται… θέατρο αξιώσεων – Θετική γνωμοδότηση και για την κατασκευή πλατείας
- «Η δουλειά μας αρχίζει και μετουσιώνεται σε έργα. Το Λιμάνι του Μεσολογγίου θα αποκτήσει έναν χώρο αξιώσεων». Αυτό δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης ένταξης άλλου ενός μεγάλου έργου στο πρόγραμμα Leader.
Πιο συγκεκριμένα η Αιτωλική Αναπτυξιακή, ο φορέας που διαχειρίζεται τα προγράμματα Leader στην περιοχή μας ενέταξε με χτεσινή απόφασή της το έργο «Διαμόρφωση και βελτίωση υπαίθριου θεάτρου και περιβάλλοντος χώρου πρασίνου» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ στο πρόγραμμα δημόσιων έργων του Leader Αλιείας. Ήταν το έργο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο πρόγραμμα και μετά απ’ αυτή την ένταξη ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό από τον προϋπολογισμό του Leader για δημόσια έργα.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Η παρέμβαση προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του θεάτρου και την αύξηση της χωρητικότητάς του ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στον περιβάλλοντα χώρο. Πιο αναλυτικά θα κατασκευαστεί νέο τμήμα κερκίδων ώστε η συνολική χωρητικότητα να ανέλθει σε 750 άτομα από 500 που είναι σήμερα.
Για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν:
- Ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεάτρου και θα περιλαμβάνει Εκδοτήρια εισιτηρίων, Εντευκτήριο – Κυλικείο, καμαρίνια για τους ηθοποιούς, τουαλέτες για το κοινό και διαφορετικές τουαλέτες για τους ηθοποιούς,
- κατασκευή επιπλέον σειρών κερκίδων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας
- κατασκευή νέας πτέρυγας με επιπλέον κερκίδες στα ανατολικά των υπαρχόντων και αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτές,
- μικρό κτίριο στο δυτικό τμήμα των κερκίδων που θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού των σκηνικών και ηλεκτρολογικής υποστήριξης αυτών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος για τη μηχανή προβολής κινηματογράφου
- διαμόρφωση και κατασκευή σκηνής με τη κατασκευή κοίλου τοίχου με ανοίγματα για την είσοδο των ηθοποιών στο χώρο της ορχήστρας.
Η τοποθέτηση των κτιρίων στο χώρο και το σχήμα της κάτοψης του θεάτρου έγινε με γνώμονα τις θεάσεις του φυσικού περιβάλλοντος ( Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου) και κυρίως τη θέα προς το νότο, με κύριο μέλημα να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση του πρασίνου διατηρώντας όλα τα δένδρα (ευκάλυπτους) που ήταν ήδη φυτεμένα. Γύρω από το Θέατρο θα φυτευτούν νέα δένδρα και λουλούδια.
Η σημασία διατήρησης της υπάρχουσας όψης πρασίνου της περιοχής, που άλλωστε της δίνει και το τοπωνύμιο «Δασάκι» κρίθηκε σημαντική και κατά το σχεδιασμό θα διατηρηθούν τα δέντρα των ευκαλύπτων που υπάρχουν στην περιοχή. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν λιγοστά δέντρα περιμετρικά του θερινού Θεάτρου, που για λόγους στατικότητας θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα δεν δημιουργεί προβλήματα στατικότητας.
Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων ΑΜΕΑ, όπως ορίζει ο Νόμος για τα δημόσια κτίρια, επομένως θα υπάρχουν θέσεις στις κερκίδες και ειδικά κατασκευασμένες τουαλέτες στο κτιριακό συγκρότημα του θεάτρου, ράμπες για την εύκολη προσέγγιση του χώρου από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στα πλακόστρωτα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Τα πλακόστρωτα δρομάκια που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο του πρασίνου και τα πλατώματα, ακολουθώντας την φυσική επιφάνεια του ανάγλυφου και οι διαφορετικές καμπύλες φυτεύσεις που δημιουργούνται δίνουν την δυνατότητα σύνδεσης όλων των χώρων, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της ενότητας – συνέχειας που ο ίδιος ο χαρακτήρας της περιοχής επιβάλλει.
Στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου και γενικότερα στο υπόλοιπο τμήμα της περιοχής πρασίνου στο «Δασάκι», σχεδιάζονται να γίνουν χώροι με υπαίθρια όργανα γυμναστικής για μικρούς και μεγάλους καθώς και για άτομα ΑΜΕΑ καθώς και σημειακά μέρη ξεκούρασης και συνάθροισης όπως παγκάκια από υλικά φιλικά στο περιβάλλον και αρμονικά με την αισθητική του χώρου.
Διάσπαρτα παγκάκια θα τοποθετηθούν σε χώρους σκιερούς και με δροσιά, ενώ σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δέντρα αλλά έχουν σχεδιαστεί δραστηριότητες, θα φυτευτούν νέα για σκιά ή για αισθητικούς λόγους όπως μικροί φοίνικες. Τα σημεία ξεκούρασης που θα περιλαμβάνουν παγκάκια θα είναι συνολικά τέσσερα, με βασικότερες τις δύο περιοχές στο Δασάκι όπου η μία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής πρασίνου και η άλλη στο κεντρικό σημείο, όπου καταλήγουν όλες οι πλακόστρωτες διαδρομές.
Επιπλέον θα υπάρχουν δύο βρύσες με πόσιμο νερό για τη δροσιά των επισκεπτών, όπου η μία είναι η υπάρχουσα, που βρίσκεται νότια, και θα προστεθεί μια νέα στο χώρο με τα όργανα γυμναστικής που βρίσκεσαι στο βόρειο τμήμα της περιοχής.
Η διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου του πράσινου ολοκληρώνεται με τη επισκευή των υπαρχόντων πλευρικών στηθαίων των πλακόστρωτων διαδρομών (συμπλήρωση πέτρινων στοιχείων – καπάκια και πλευρικές επενδύσεις) και τοποθέτηση νέων φωτιστικών στις υπάρχουσες υποδομές.
Εκτός της μεγάλης παρέμβασης στο Λιμάνι Μεσολογγίου η Δημοτική Αρχή υπέβαλλε και μια ακόμη πρόταση για την κατασκευή νέας πλατείας στην περιοχή «Σφαγεία», με προϋπολογισμό 420.00 ευρώ. Και αυτή η πρόταση εντάχθηκε, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση και θα γίνουν προσπάθειες προς το Υπουργείο για να προχωρήσει και αυτό το έργο.
«Η ένταξη των δύο έργων στο πρόγραμμα Leader Αλιείας μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Έγινε αγώνας δρόμου και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το πρόγραμμα εντάσσοντας και προτάσεις πέραν του υπάρχοντος προϋπολογισμού. Καθημερινά αποδεικνύουμε πως οι υποσχέσεις μας για σκληρή δουλειά πιάνουν τόπο προς όφελος του Δήμου μας. Οι «Κασσάνδρες» διαψεύδονται, οι μίζερες πρακτικές ξεπερνιούνται και προχωράμε ανατρεπτικά και δημιουργικά. Ευχαριστώ την Αιτωλική Αναπτυξιακή για την γόνιμη συνεργασία, την τεχνική μας υπηρεσία, την συμπολίτισσά μας αρχιτέκτονα Σοφία Σαρρή και όσους άλλους εργάστηκαν για να έχουμε αίσια έκβαση στο Leader. Τώρα τρέχουμε για να δημοπρατήσουμε και να παραδώσουμε το έργο στην τοπική μας κοινωνία», κατέληξε στη δήλωσή του ο Κώστας Λύρος.
Σχετικά Άρθρα
24 Νοεμβρίου η Ομάδα Γυναικών Αγρινίου στο Μουσείο «Βάσως Κατράκη»
Αγρίνιο: Ο Διονύσης Ελευθεράτος παρουσιάζει (13/11) το βιβλίο «Μεταπολίτευση – Ένα βολικό τέρας»
Δήμος Ναυπακτίας: «Έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο υπαίθριο θέατρο