Η EFSA έχει αναπτύξει ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων να αποφασίσουν πότε θα εφαρμόσουν την ημερομηνία «χρήση έως» ή «καλύτερη πριν» στα προϊόντα τους.
Η ημερομηνία «χρήση έως» στα τρόφιμα αφορά την ασφάλεια – τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμα κι αν φαίνονται και μυρίζουν καλά. Το «καλύτερο πριν» αναφέρεται στην ποιότητα – το φαγητό θα είναι ασφαλές για φαγητό μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά μπορεί να μην είναι το καλύτερο. Για παράδειγμα, η γεύση και η υφή του μπορεί να μην είναι τόσο καλές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με τη σήμανση ημερομηνίας στα προϊόντα διατροφής.
Ο Κώστας Κουτσουμάνης, πρόεδρος του πάνελ για τους βιολογικούς κινδύνους της EFSA, δήλωσε: «Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες σχετικά με τη συσκευασία και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ, ενώ συνεχίζει να διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η επιστημονική γνώμη αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.»
Το εργαλείο είναι δομημένο ως δέντρο αποφάσεων με μια σειρά από ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν εάν απαιτείται ημερομηνία «χρήση έως» ή «καλύτερη πριν». Οι ερωτήσεις κυμαίνονται από το κατά πόσον οι απαιτήσεις σήμανσης ημερομηνίας για μια κατηγορία τροφίμων ρυθμίζονται ήδη από τη νομοθεσία, εάν ένα προϊόν υποβάλλεται σε οποιαδήποτε επεξεργασία για να εξαλειφθείκίνδυνοι, αν το χειριστείτε ξανά πριν από τη συσκευασία, τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες αποθήκευσης.
Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να ορίσουν μια ημερομηνία λήξης – το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα τρόφιμο θα παραμείνει ασφαλές ή / και κατάλληλης ποιότητας για κατανάλωση ενώ η συσκευασία είναι ανέπαφη και είναι αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Το πάνελ για τους βιολογικούς κινδύνους της EFSA θα δημοσιεύσει άλλη γνώμη σχετικά με αυτό το θέμα το 2021. Θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες που δίνονται στους καταναλωτές σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης, τις προθεσμίες κατανάλωσης μετά το άνοιγμα και την απόψυξη.
e-ea.gr
Σχετικά Άρθρα
Στάθης Σχίζας: Έτσι γυμνάζεται σε καθημερινή βάση ο Αγρινιώτης!
«The Voice of Greece»: 11 και 12 Ιανουαρίου τα Live Cross Battles
Εύη Δρούτσα: Αν δεν ψήφιζε το κοινό δε θα είχε πάει το «Die for You»