Τη βαθιά αγάπη του για τον κόσμο των βιβλίων, την ένιωσα από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησής μας. Ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής είναι ένας άνθρωπος που ζει με τα βιβλία και για τα βιβλία, έχοντας αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην έρευνα, τη συγγραφή αλλά και τη «διάσωση» της γνώσης, με ασίγαστο πάθος και αξιοσημείωτη μεθοδικότητα.
- Η αφοσίωσή του δεν αντανακλάται μόνο στον αριθμό των βιβλίων και μελετών που είχε γράψει, αλλά ταυτόχρονα σε μια μακροχρόνια -μισού και πλέον αιώνα- δουλειά για τη δημιουργία και επέκταση ενός σημαντικού αρχείου με προσανατολισμό στον Πολιτισμό και την Αρχαιολογία της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας.
Επιμέλεια: Νάντια Μπούτα
Ο Ιωάννης Γ. Νεραντζής γεννήθηκε το 1952 στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τους δύο κύκλους των Μεταπτυχιακών του Σπουδών στην Ιστορική και Αρχαιολογική Τοπογραφία, τον πρώτο, σε επίπεδο Master, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον δεύτερο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απ’ όπου έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα, (το 2001), από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάστηκε ως Φιλόλογος Μέσης Εκπαίδευσης από το 1981 και από το 1998 ως ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης με τον βαθμό του επί θητεία Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ υπηρέτησς ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.
Έχει συγγράψει επτά βιβλία ιστορικού & αρχαιολογικού περιεχομένου που αναφέρονται στην Ιστορική Γεωγραφία, την Αρχαία Ιστορία, την Αρχαιολογία, την Αρχαία Θρησκεία και Πολιτισμό της Αρχαίας Αιτωλίας και της Αρχαίας Ακαρνανίας και ένα βιβλίο φιλολογικού περιεχομένου για τη διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων.
Δημοσιεύει μελέτες του, ιστορικές, αρχαιολογικές, φιλολογικές σε περιοδικά και έχει κάνει Επιστημονικές Ανακοινώσεις σε Συνέδρια Αρχαιολογίας και Ιστορίας που αφορούν ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία και γενικά στη Ρούμελη.
Στη Βιβλιοθήκη του φυλάσσονται πλούσιες συλλογές βιβλίων, που με κόπους και δαπάνες ακόμη και σε καιρούς κατά τους οποίους η απόκτηση βιβλίων ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής κατάφερε να συγκεντρώσει και να διατηρήσει.
Το «Αγριώνιον Αρχείον Ιστορίας και Αρχαιολογίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας» είναι μια μοναδική συλλογή, ένας καλά διατηρημένος και ταξινομημένος «θησαυρός», που ξεκίνησε να δημιουργείται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τώρα φυλάσσεται στο σπίτι του, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 21, στο Αγρίνιο.
Ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής αγόρασε το πρώτο του βιβλίο όταν ήταν μαθητής της Β’ Λυκείου. «Άλλοι τα παίζουνε χαρτιά κι άλλοι τα κάνουνε χαρτιά», λέει ο ίδιος. «Εγώ τα λεφτά μου τα έκανα χαρτιά, βιβλία δηλαδή. Στέρησα χωρίς υπερβολές, 2-3 πολυκατοικίες από την οικογένειά μου», αστειεύεται.
«Αγόρασα το πρώτο μου βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Παπαστάμου, απέναντι από το Ξενοδοχείο “Tourist”, με πίστωνε ο βιβλιοπώλης ο Παπαστάμος», θυμάται.
Ανάμεσα στα 4.000 (και πλέον) βιβλία της συλλογής του, βρίσκονται και τα πρώτα βιβλία που αγόρασε και ξέρει ακριβώς που θα τα βρει στις βιβλιοθήκες του. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα κατά θέμα: περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια, βιβλία για την Ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελληνική Θρησκεία, για τη Μεσαιωνική και νεότερη Ιστορία, βιβλία πολιτικής οικονομίας, γεωγραφίας, κοινωνιολογίας, και φυσικά βιβλία που έχουν ως θέμα τους τη μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική έρευνα με επίκεντρο την Αιτωλία και την Ακαρνανία.
Το «καύχημα» της Βιβλιοθήκης αποτελεί ένα σπάνιο και πολυτιμότατο βιβλίο του 1844, «Η πρώτη διδακτορική διατριβή για την Αιτωλική Συμπολιτεία».
Ο Δρ. Ιωάννης Νεραντής μίλησε στο Antenna-Star.gr για το συγγραφικό του έργο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο βιβλίο που έγραψε, με τίτλο «Επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα Αρχαίας Ακαρνανίας στο Μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1994, καθώς και για το «Αγριώνιον Αρχείον Ιστορίας και Αρχαιολογίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»:
Antenna-Star.gr
Επιμέλεια: Νάντια Μπούτα
Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Σπανός: Ο Αμφίλοχος πενθεί
Παναιτωλικός: Μια νίκη και δύο ήττες
Δήμος Αγρινίου: Κλειστό το Δ.Α.Κ.