Ιούνιος…Τέχνης στο Κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι (Photos)

Ο τομέας πολιτισμού ΠΔΕ υποστηρίζοντας ότι η εκφραστική δυνατότητα της Τέχνης ενυπάρχει στον άνθρωπο ως ένστικτο και έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο στη ψυχική διαταραχή όσο και στη μόρφωση, την καλλιτεχνική παιδεία, την ευφυία και την ικανότητα επικοινωνίας, φιλοξένησε τον Ιούνιο στο κτίριο Χρυσόγελου.

Έναν χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών διοργανώσεων της ΠΔΕ, καλλιτεχνικές δράσεις φορέων τονίζοντας ότι η τέχνη και οι διάφορες μορφές της συνδέονται με στάσεις ζωής, με αξίες, με πρότυπα συμπεριφοράς.

Η ενεργός συμμετοχή των φορέων στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, η μουσική, ο χορός, τα γράμματα, αλλά και πιο σύγχρονα εργαλεία έκφρασης όπως η δημιουργική γραφή και το storytelling, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της πνευματικότητάς τους, στην ενίσχυση της διάθεσής τους για κοινωνικές επαφές και αλληλεπίδραση, καθώς και να δώσει αφορμές για την «αίσθηση της ευχαρίστησης», η οποία προσδίδει ποιότητα στην ζωή τους και κίνητρο πρωτότυπης δημιουργίας.

Ο τομέας πολιτισμού ΠΔΕ προσεγγίζοντας λοιπόν το ρόλο των τεχνών στη διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε «ευ ζην», είχε τη τιμή να φιλοξενήσει:

Α. Τα Εργαστήρια Τέχνης “ΙΘΑΚΕΣ” όπου το Κέντρο Εικαστικής Παρέμβασης «ΙΘΑΚΕΣ» του Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» & του Δήμου Αγρινίου διοργάνωσε στο κτίριο Χρυσόγελου
δύο υπέροχες καλλιτεχνικές παραστάσεις :

• Tη Μουσικοκινητική Παράσταση «Στα παιχνίδια λέμε…ΝΑΙ» με συντονίστρια τη Λαμπρινή Παπαπάνου και την υπέροχη παρουσία των παιδιών που εκφράστηκαν με το σώμα τους και τα συναισθήματά τους τονίζοντας την ευεργετική δύναμη της των ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων.

•Τη Θεατρική παράσταση «ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ» από το νηπιακό – παιδικό και εφηβικό τμήμα με τρία διαδοχικά δρώμενα σε σκηνοθεσία της Γιούλης Μαρούση, με εμψύχωση της Κέλλυς Κίτσου και Έλσας Τσακανίκα και με σκηνική επιμέλεια της Ελένης Λύρου

Η γενική εποπτεία και η επιμέλεια πραγματοποιήθηκε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης,Dr Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγος Ph.D Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Ιωαννίνων .

Β. Την Εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου όπου με πλήθος κόσμου άνοιξε η αυλαία της Καλλιτεχνικής εβδομάδας του. Η πρώτη μέρα περιλάμβανε εγκαίνια έκθεσης εικαστικών έργων και Παράσταση καραγκιόζη με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης στο Βυθό» που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί, Τσάτσος Γεώργιος και Κρόκου Γεωργίου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε bazaar κατασκευών των έργων των μαθητών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Καζαντζής, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών και Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, Νικόλαος Σταμάτης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αιτωλικού , ΑνδριανήΧαλαζιά.

Γ. Την Επιστημονική Οδοντιατρική ημερίδα του Συλλόγου Οδοντιάτρων Μεσολογγίου με θέμα «Αποκωδικοποιώντας την εμφυτευματολογία στην αισθητική ζώνη κατά την καθημερινή οδοντιατρική πράξη: ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και προσθετική προσέγγιση», το Σάββατο στις 17 Ιουνίου στο Κτίριο Χρυσόγελου.

Η εθελόντρια Πολιτισμού ΠΔΕ, Σόφη Λαναρά, υπεύθυνη Βιβλιοπαρουσιάσεων στο Κτίριο Χρυσόγελου καλωσόρισε τον επιστημονικό κόσμο τονίζοντας τη σύνδεση του Πολιτισμού με την έρευνα και την ποιότητα ζωής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καταξιωμένος επιστήμονας, Κωνσταντίνος Βαλαβάνης ο οποίος δίνει διαλέξεις διεθνώς κυρίως σε θέματα που άπτονται της αισθητικής στην εμφυτευματολογία και τόνισε την σπουδαιότητα του συμπεριφορικού παράγοντα του ασθενούς όπως και την αξία του χαρακτήρα του επιστήμονα θεραπευτή.

Η παρουσίαση συντονίστηκε από την αντιπρόεδρο, Μαρία Μπρώνη και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Φώτης Βασιλείου καθώς και ο Δήμαρχος της Ι. Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα την επιστημονικών ημερίδων στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Δ. Την Εκδήλωση διάχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+ που διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα σημαντικά αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος από το σχολείο και επισημάνθηκε ότι το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου τα τελευταία χρόνια συμμετέχει με επιτυχία στο Erasmus+ ιδιαίτερα στον κύκλο της ρομποτικής.

E. Το Βιωματικό εργαστήρι συναισθημάτων με τη Μονάδα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Βαριά Ψυχικά Ασθενών – Ξενώνας, Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.

Το βιωματικό εργαστήρι συναισθημάτων πραγματοποιήθηκε στην εικαστική εγκατάσταση της Ίνας Καραγεώργου “Το Δέντρο των Αναμνήσεων”  στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ του Λάμπρου Κατσαντώνη που διοργανώνεται μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 στον εκθεσιακό χώρο του Κτιρίου Χρυσόγελο.

Το εν λόγω εργαστήρι το οποίο θα έχει εξελικτική μορφή και θα συνεχιστεί στη φθινοπωρινή περίοδο τονίζει τη συμβολή των τεχνών στο χώρο της υγείας και ότι η καλλιτεχνική δημιουργία επιτρέπει στο δημιουργό να επεξεργαστεί το τραυματικό βίωμα με την ασφάλεια που προσφέρει η απόσταση από το έργο Τέχνης. Ο καλλιτέχνης προβάλλει πάνω στο έργο το τραυματικό βίωμα, το μεταπλάθει, το αναβιώνει, το αναστοχάζεται και αμβλύνει τις συνέπειές του στον ψυχισμό.

Ο Τομέας πολιτισμού ΠΔΕ υποστηρίζοντας τη θέση ότι η εκφραστική δυνατότητα της Τέχνης ζωντανεύει την ανθρώπινη ύπαρξη συνεχίζει να την υπακούει και να ανοίγει καλλιτεχνικά
περιβάλλοντα επικοινωνίας για τους ανθρώπους που το επιθυμούν.

Δείτε φωτογραφίες: