Με την απόφαση του Υπ.Α.Α.Τρ. για την απόσταξη κρίσης επιβραβεύονται όσοι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία της πανδημίας και πλήρωσαν εξευτελιστικές τιμές στα σταφύλια οινοποιίας, οδηγώντας χιλιάδες αμπελουργούς στην απόγνωση, και ταυτόχρονα τιμωρούνται συνεταιρισμοί και ιδιώτες που συγκράτησαν τις τιμές στον παραγωγό.
Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤρ που αφορούν τη λήψη έκτακτων μέτρων στον αμπελοοινικό κλάδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του μεταποιητικού τομέα, μέσω των πρόσφατων μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για την απουσία παντελούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, ο οποίος πλήττεται εδώ και ενάμιση χρόνο, συνεπεία κυρίως των απαγορεύσεων στην εστίαση και τον τουρισμό.
Η ΚΕΟΣΟΕ, από το Δεκέμβριο του 2020, υπέβαλε τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαφοροποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα. Η Απόσταξη κρίσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πλεονασμάτων οίνου και η ΚΕΟΣΟΕ πρότεινε τη διαφοροποίηση των τιμών απόσταξης, ώστε τα οινοποιεία που κατέβαλαν αξιοπρεπείς τιμές σταφυλιών με σκοπό τη στήριξη των αμπελουργών, να αποστάξουν με υψηλότερες τιμές τους πλεονάζοντες οίνους τους.
Αντ’ αυτού το ΥπΑΑΤρ ανακοίνωσε προϋπολογισμό για την Απόσταξη κρίσης κατά 64% μικρότερο από πέρσι και όχι μόνο δεν διαφοροποίησε τις τιμές απόσταξης, αλλά τις μείωσε κατά 12,5% για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ορίζοντας ταυτόχρονα χαμηλό ανώτατο όγκο στους οίνους προς απόσταξη ανά οινοποιείο (800tn). Με την απόφαση αυτή το ΥπΑΑΤρ ευνοεί σκανδαλωδώς οινοποιεία που καταλήστεψαν το 2020 τους αμπελουργούς με τις εξευτελιστικές τιμές που κατέβαλαν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώθηκαν στα 0,13 ?/kg σταφυλιού.
Οι αποφάσεις αυτές λειτουργούν τιμωρητικά για τα συνεταιριστικά οινοποιεία τα οποία στήριξαν τους αμπελουργούς με αξιοπρεπείς τιμές, αφού με τις τιμές απόσταξης οίνων που αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ, οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποστάξουν μόνο με ζημιά.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιδράσεις και στον επερχόμενο τρυγητό, αφού οι συνεταιρισμοί, με γεμάτες δεξαμενές και με δυσκολίες στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών που κατέβαλαν, αδυνατούν να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, που είναι η οικονομική στήριξη των μελών τους.
Χωρίς απάντηση έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για οικονομική στήριξη των αμπελουργών, είτε μέσω του Μέτρου 21 του ΠΑΑ είτε μέσω της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).
Η στήριξη των αμπελουργών είναι επιτακτική και σήμερα, αφού το χαμηλό επίπεδο τιμών του 2020 δεν τους διασφάλισε εισόδημα τέτοιο που ούτε τις καλλιεργητικές φροντίδες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν, αλλά και επειδή τίποτα μέχρι σήμερα δεν προοιωνίζεται την αλλαγή προς το καλύτερο των παραγόντων που επηρεάζουν τον επερχόμενο τρυγητό.
Είναι αδιανόητο άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν πληγεί άμεσα να χρηματοδοτούνται αφειδώς και ο γεωργικός τομέας, και ειδικά η αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, να μένει από επιλογή αβοήθητη, ενώ συνεχίζει να πλήττεται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Τέλος, αναπάντητες έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για χαμηλότοκη χρηματοδότηση του κλάδου, ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να παραλάβουν την επερχόμενη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτρο της Αποθεματοποίησης οίνων, μέτρο που είναι πλέον ανέφικτο να χρηματοδοτηθεί, με δεδομένο τον ισχνό προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε για τον αμπελοοινικό τομέα.
Εν κατακλείδι, τα 9.000.000 ευρώ που διατίθενται για Απόσταξη Κρίσης και το 1.500.000 ευρώ που διετέθησαν για Πράσινο Τρύγο αποτελούν ασπιρίνες για τον κλάδο, ο οποίος τελικά χρηματοδότησε τα εν λόγω έκτακτα μέτρα.
Ουσιαστικά, τα 10.500.000 ευρώ που διατίθενται εκταμιεύτηκαν από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που δικαιούται ο κλάδος μέσω του Εθνικού του Φακέλου για άλλα αναπτυξιακά μέτρα (Αναδιάρθρωση, Προώθηση, Επενδύσεις), από τα οποία παραιτήθηκε, ώστε να διευκολύνει το ΥπΑΑΤρ.
Το υπουργείο όφειλε και οφείλει να διαθέσει έκτακτους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτώντας και με εθνικούς πόρους τον αμπελοοινικό τομέα, όπως προβλέπει και επιτρέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, αφού αυτή ήταν και η προϋπόθεση παραίτησης από ήδη εγκεκριμένα και συμβασιοποιημένα μέτρα φορέων του κλάδου και ιδιαίτερα της ΕΔΟΑΟ.
Έστω και την ύστατη στιγμή, ένα σχεδόν μήνα πριν από τον τρυγητό, καλείται ο πρωθυπουργός να παρέμβει και να στηρίξει έναν τομέα που αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας της χώρας στο εξωτερικό.
e-ea.gr
Σχετικά Άρθρα
Κολωνός: 11 από τους 17 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για τους βιασμούς της 12χρονης
Αγρίνιο – Προτομή Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά: Ομόφωνα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Αντώνης Λυμπέρης: Η Έλενα Μακρή Λυμπέρη και τα παιδιά τους είπαν το τελευταίο «αντίο»