Κ. Κοπίδης: «Η δημοπράτηση ύδρευσης Αμφιλοχίας, Στάνου και Σπάρτου είναι ένα μικρό βήμα»

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κοπίδης για τη δημοπράτηση της μελέτης «Ύδρευση Αμφιλοχίας Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού και Συνοδά Έργα»

  • Δημοπρατήθηκε η μελέτη  «Ύδρευση Αμφιλοχίας, εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και συνοδά έργα» συνολικής αξίας 583.000 ευρώ που περιλαμβάνει:

 

  • Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού (διυλιστήριο) δυναμικότητας 12.000 μ3/ημ, με πρόβλεψη για επέκταση σε 18.000 μ3/ημ.
  • Αγωγούς μεταφοράς νερού (καταθλιπτικούς και βαρύτητας) συνολικού μήκους 7.000 μέτρων.
  • Δύο δεξαμενές νερού, όγκου  500μ3 και 1500μ3.
  • Αντλιοστάσιο παροχής 382μ3/ώρα.

Με την κατασκευή του συνόλου του έργου, θα δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Αμφιλοχίας, ο οποίος υδρεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του από γεωτρήσεις, δαπανώντας υπέρογκα ποσά, ενώ ταυτόχρονα εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα, ζήτημα που αφορά άμεσα δέκα πέντε χιλιάδες (15.000)  και πλέον, κατοίκους της περιοχής, καθώς είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης.

Ταυτόχρονα  αναμένεται η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση της επέκτασης της διώρυγας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο ποταμό και να εξασφαλιστεί έτσι η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.

Το σημαντικό έργο της άρδευσης Κάτω Βάλτου και της ύδρευσης Αμφιλοχίας αλλά και των χωριών της περιοχής, αποτελεί για τους κατοίκους μας αίτημα πολλών δεκαετιών, αφού η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα  στο τόπο μας, θα δώσει νέα χαρακτηριστικά δυναμικής αγροτικής και οικονομικής ανάπτυξης  και θα συμβάλλει στην ποιότητα και τις συνθήκες ζωής των δημοτών μας, για την αγροτική αυτή περιοχή του Δήμου μας.

Το μεγάλο αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας και των κοινοτήτων του Βάλτου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την υπουργό  Βάσω Παπανδρέου. Δημοπρατήθηκε επί υπουργίας Γεωργίου Σουφλιά. Αυτό αφορά το τμήμα από Άγιο Στέφανο έως  αναρρυθμιστική  δεξαμενή  Σαρδινίων. Το κομμάτι από Στράτο με το αντλιοστάσιο Κουβαρά  έως  Άγιο Στέφανο έχει ολοκληρωθεί πριν από χρόνια και είναι κατά το μεγαλύτερο τμήμα του λειτουργικό. Δηλαδή οι παραγωγοί εκεί ποτίζουν από το νέο έργο.  

Θα αρδεύσει τελικά σε πλήρη  ανάπτυξη και λειτουργία στην δική μας περιοχή 26.000 στρέμματα. Ο αγωγός μεταφοράς  (ανοιχτός και κλειστοί τεράστιοι σίφωνες) θα έχει μήκος περίπου 36 χιλιόμετρα και δυνατότητα  υδατοπαροχής 2,35 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο. 

Οι μελέτες άρδευσης περιοχής Στάνου και από Φαλάγγια έως και Ανοιξιάτικο είναι έτοιμες και οριστικές από 4 χρόνια πριν. Τώρα θα δημοπρατηθούν οι επικαιροποιήσεις τους. 

Το έργο αυτό έχει ταυτιστεί με τις επίπονες προσπάθειες της παράταξής μας διαχρονικά, τη σημαντική συμβολή του μελετητή κ. Λάζαρου Λαζαρίδη και των συνεργατών του  (ο οποίος δώρισε στον Δήμο μας το 2018 την προκαταρκτική μελέτη για το διυλιστήριο και την ύδρευση Αμφιλοχίας, Στάνου και Σπάρτου, που τώρα δημοπρατήθηκε η οριστική της εκπόνηση) ενώ είναι απορίας άξιο ότι από άλλα δημόσια  πρόσωπα  της περιοχής  του νομού και της περιφέρειας υπήρξε ελάχιστο έως καθόλου  ενδιαφέρον,  γιατί προφανώς  αδυνατούν να κατανοήσουν την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που έχει για ολόκληρο τον Δήμο μας. 

Η δημοπράτηση της ύδρευσης Αμφιλοχίας, Στάνου και Σπάρτου είναι πλημμελής ενέργεια  γιατί  τεράστια  προβλήματα  ύδρευσης  έχουν και η Κεχρινιά, η Κομποθέκλα, τα  Σαρδίνια, το Αμπελάκι, η Μπούκα, το Λουτρό, το Ανοιξιάτικο και η ενότητα του Μενιδίου  και για αυτό έπρεπε  να μελετηθεί συνολικά η περιοχή. Επειδή δε το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με σημαντικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα λειτουργικότητας και θα διευκόλυνε την επιτάχυνση υλοποίησης του συνολικού έργου. Δηλαδή ύδρευση και άρδευση. 

Επομένως η δημοπράτηση της οριστικής μελέτης  ύδρευσης της Αμφιλοχίας, Στάνου και  Σπάρτου είναι ένα μικρό μόνο βήμα και προφανώς για όσους ενδιαφέρονται και γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο, όχι το πρώτο, όπως συνοπτικά περιγράφουμε.