«Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» στο Αγρίνιο

Αναλυτικά οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» για την εβδομάδα 25-31 Οκτωβρίου.

  • – Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 20:30 προβολή από την πολιτική ομάδα Αδράστεια στον χώρο της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου (Δ. Γούναρη 37)

– Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 17:00 προβολή από την πολιτική ομάδα Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής (Αριστοτέλους 32)

– Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 19:00 προβολή στο μαγαζί Διόσκουροι (Α’ Πάροδος Μεσολογγίου) στο Αγρίνιο

 

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του Δ.Σ.Ε.

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του Δ.Σ.Ε. αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.