Καλοκαιρινό χουνκιάρ μπεγιεντί με κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 διπλό στήθος κοτόπουλο κομμένο σε
  • λεπτές φέτες
  • 2  φρέσκες τομάτες (400 γρ.) τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα (σκόνη)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι – πιπέρι

Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 3 μελιτζάνες
  • 400 ml γάλα
  • 1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 1 λεμόνι χυμό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 50 γρ. τυρί μετσοβόνε (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες και βγάζετε τυχόν σπόρους. Τις βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί, τις πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα, ρίχνετε και λεμόνι. Κλείνετε το χαρτί και βάζετε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 160° C να ψήνονται για 30′.
  2. Ρίχνετε το λάδι, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αλεύρι σε κατσαρολάκι. Ανακατεύετε να ψηθεί λίγο το αλεύρι και να λιώσει το βούτυρο και προσθέτετε τις ψημένες μελιτζάνες. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας ώστε να αφομοιώνεται ή μονομιάς, οπότε αναμειγνύετε τον πουρέ με ραβδομπλέντερ.
  3. Κόβετε σε φετάκια το στήθος κοτόπουλου, τα περιχύνετε με λίγο λάδι και τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά, το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις σοταριστούν τα υλικά και ροδίσει το κοτόπουλο, το σβήνετε με λευκό κρασί. Προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα και μαγειρεύετε για περίπου 15′.
  4. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τον πουρέ μελιτζάνας, αφού τον περιχύσετε με λίγο πετιμέζι.

ethnos.gr