Κάποιοι παίζουν με την υγεία και τις υποδομές της

Τα ζητήματα της υγείας, κυρίως των υποδομών του εξοπλισμού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που τα λειτουργεί και ευθύνεται γι’ αυτά, είναι πολύ πιο σύνθετα από τον τρόπο, τον οποίο τα διαχειριζόμαστε ως μέσα ενημέρωσης ή καλύτερα ως μηχανισμοί διεκπεραίωσης της είδησης. Αυτό που κάνουμε και το οποίο έχει φυσικά την αξία του, είναι να διαγκωνιζόμαστε ποιος θα κοινοποιήσει πρώτος το δελτίο, που παράγει κάθε απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ώρα που μέσα στην γεωγραφία της πόλη μας υπάρχει μια δευτεροβάθμια μονάδα υγείας, η οποία έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, και η οποία, αδυνατεί, όπως έχει ειπωθεί από υπεύθυνα χείλη, να επιλύσει μικρότερα προβλήματα, από αυτά που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει.

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμα πιο τραγικά, αν αναλογιστεί κανείς, το πώς «ξεφούσκωσε» ή «ακυρώθηκε» (από ποιους άραγε;) μια εξαγγελία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η οποία «δρομολογήθηκε» τότε, για να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον αυτής της αδυναμίας, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σε Δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 (16:04), και το οποίο αφορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 554.000 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Μάλιστα, η Περιφέρεια έχει ήδη κάνει την προεργασία και είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε χρηματοδότηση νέων διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ του κορωνοϊού, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την επιτροπή των ειδικών».

Το γεγονός αυτό, όπως γράψαμε και προηγουμένως, συνέβη στις 27 Μαρτίου του 2020. Τέσσερις μέρες όμως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από την Περιφέρεια ότι, «ένα ποσό περίπου 260 χιλιάδων ευρώ, πρόκειται να διατεθεί από την ίδια για την εγκατάσταση δυο σύγχρονων θαλάμων αρνητικής πίεσης, με αντιδραστήρια κ.λ.π. ειδικό εξοπλισμό, για την διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού». Για τους θαλάμους αυτούς υπήρχε η πρόβλεψη της εγκατάστασής τους στα νοσοκομεία Αγρινίου και Πύργου, τα οποία καλούνταν να συντάξουν με γοργούς ρυθμούς αρχικά τα τεχνικά δελτία και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην προμήθεια.

Μόνο ταχύτατα δεν έγιναν όλα αυτά. Το αντίθετο μάλιστα. Η πρωτοβουλία εγκαταλείφθηκε στο έλεος του…

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

Γιατί η Περιφέρεια δεν προχώρησε στην υλοποίηση της εξαγγελλίας της;

Γιατί το νοσοκομείο, απ‘ ότι μαθαίνουμε, έχει προκηρύξει διαγωνισμό μόλις πριν λίγες εβδομάδες, για την αγορά μοριακών αναλυτών όταν θα μπορούσε να τους έχει από τον Απρίλη, αν είχε υλοποιηθεί η πρόνοια της Περιφερείας;

Προς το παρόν ρωτάμε και περιμένουμε τις απαντήσεις. Γιατί όλοι μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ενήμεροι και γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους θέτεις προ των ευθυνών τους. Αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, τότε ας μιλήσουν. Γιατί η υγεία των ανθρώπων είναι πολύ ακριβό πράγμα για να στήνουν πάνω της ορισμένοι πολιτικά παιχνίδια προσωπικού καιροσκοπισμού ή μη.