Συστατικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ. νερό
- 1/2 λεμόνι
- 1 στικ κανέλα
Για την καρυδόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αβγά
- 120 γρ. γάλα, 3,5% σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 360 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 150 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
- 50 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
- 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για την διακόσμηση
- 50 γρ. καρύδια
- ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα.
- Μόλις βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
- Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου περιμετρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και πάλι καθαρίζουμε τα τοιχώματα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, την κουβερτούρα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά μας στον κάδο του μίξερ, που έχουμε αφήσει στην άκρη, και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε την φόρμα για να απλώσει καλά και να κάτσει το μείγμα μας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε την καρυδόπιτα σε διάφορα σημεία.
- Έτσι όπως είναι καυτή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Για το γλάσο
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1,5 λεπτό.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το στήσιμο
- Τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μία σχάρα ή σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε από πάνω με το γλάσο έτσι ώστε να αγκαλιάσει την καρυδόπιτά μας.
- Διακοσμούμε με καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tip
Τρίψτε καλά τα καρύδια εάν δεν σας αρέσουν τα κομμάτια μέσα στο κέικ.
akispetretzikis.com
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ