Κατερίνα Γραφανάκη στον Antenna Star για τη δωρεά Μυελού των Οστών (Ηχητικό)

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου διοργανώνουν Πασχαλινή Εθελοντική Αιμοδοσίατην Παρασκευή, 7 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 15:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου στην Πλατεία /Συντριβανίου, στο Αγρίνιο.

  • Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση δοτών μυελού των οστών και λήψη δειγμάτων από μέλη του συλλόγου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή» και τη γιατρό κ. Κατερίνα Γραφανάκη.

Στην εορταστική δράση συμμετέχει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» με Bazaar με Πασχαλινά είδη.

 

Η γιατρός κ. Κατερίνα Γραφανάκη μίλησε το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου 2023 στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η Ζωή» με τη Νάντια Μπούτα, για τον ρόλο και το έργο του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» και τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών.

Μεταξύ άλλων, η κ. Γραφανάκη είπε ότι το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» είναι μια Δεξαμενή εγγραφής μη συγγενών εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία λειτουργεί υπό το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δραστηριοποιείται πανελλαδικά και εγγράφει ενδιαφερόμενους εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος (πχ. λευχαιμία) ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που έχουν ως μοναδική τους ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη.

Η γιατρός τόνισε ότι η δημιουργία μεγάλων εθνικών δεξαμενών είναι καίριας σημασίας στην εύρεση συμβατών δοτών που θα χαρίσουν ζωή σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και η διαδικασία λήψης δείγματος είναι πολύ απλή και ανώδυνη.

Η δωρεά μυελού των οστών στην Ελλάδα

Ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών (195.000) που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 20% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (182.000).

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, έναν συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διαθέτει περίπου 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Η κ. Γραφανάκη, τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των πολιτών για την ύπαρξη και λειτουργία της Ελληνικής και Παγκόσμιας δεξαμενής εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Κατερίνας Γραφανάκη στον Antenna Star 103.5: