Η «Καθημερινή» επαινεί Μπούρα και Παν. Πατρών – Δείτε όλο το δημοσίευμα

Με τίτλο «Κόβονται τα Α.Ε.Ι. – ρουσφέτια» κυκλοφορεί η Καθημερινή της Παρασκευής έχοντας εκτενές ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τις συνέπειες στην Αιτωλοακαρνανία.

Κόβονται τα Α.Ε.Ι. – ρουσφέτια

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών άρχισε η αναδιάρθρωση – Συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων.

Σε μειώσεις τμημάτων Α.Ε.Ι., μέσω συγχωνεύσεων, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια στο μηχανογραφικό θα είναι μειωμένος ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων, σε μια κίνηση της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει την απαρχή συνολικής αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του επανασχεδιασμού του με βάση τις πραγματικές ανάγκες και συνθήκες, μακριά από την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών τοπικισμών, που συχνά υπαγόρευσαν τους σχεδιασμούς στο παρελθόν. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων αρχίζουν από το Παν. Πατρών, το σχέδιο αναδιάταξης του οποίου έγινε δεκτό. Αφορά τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων με αντίστοιχα συναφούς αντικειμένου. Η απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις τοπικών παραγόντων. Το σημαντικό είναι ότι τελικά οι συγχωνεύσεις προχωρούν, παρά τις αντιδράσεις αυτές. Όπως ανακοινώθηκε χθες, για το 2021-2022 ορίστηκαν 77.415 θέσεις εισακτέων στα Α.Ε.Ι.

Λιγότερα τμήματα Α.Ε.Ι. στο μηχανογραφικό

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις αποτελούν το πρώτο βήμα αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο αριθμός των τμημάτων Α.Ε.Ι. ακολουθούσε – με απόφαση της εκάστοτε κυβερνήσεως που ικανοποιούσε και μικροπολιτικούς σκοπούς – ετησίως αυξητική τάση ή τουλάχιστον παρέμενε ο ίδιος, ο αριθμός των τμημάτων στα πανεπιστήμια θα είναι μειωμένος. Αυτό προβλέπει ο  σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κάνει το πρώτο βήμα αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μείωση των τμημάτων. Στο επίκεντρο των συγχωνεύσεων θα βρεθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σχέδιο αναδιάταξης του οποίου, που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, έγινε δεκτό από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Ήδη την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε σύσκεψη με βουλευτές της Ν.Δ. στην Ηλεία, περιοχή που «χάνει» δύο τμήματα, και φυσικά αντιδρά σε αυτό.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Χθες ανακοινώθηκε ότι δίνονται στα Α.Ε.Ι. 77.415 θέσεις. Ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν οι εισακτέοι των σχολών αστυνομίας, στρατού κ.λπ., οι οποίες δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι τώρα τα αρμόδια υπουργεία έχουν ανακοινώσει τις θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές (φέτος δόθηκαν 1.335 θέσεις), αυξημένες κατά 516 σε σχέση με πέρυσι, και τις σχολές του Λιμενικού (δίνονται 127 θέσεις). Ωστόσο από το υπουργείο Παιδείας γίνεται ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών Α.Ε.Ι. σε σχέση με τα κεντρικά. Στόχος να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που θεσμοθετήθηκε.

Ο αριθμός των τμημάτων Α.Ε.Ι. θα μειωθεί από τα 430 που ήταν πέρυσι. Η απόφαση περί συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων ελήφθη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς έχει υπάρξει σχετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Ε.Ε.) και απόφαση των αρμοδίων Α.Ε.Ι. Αυτά είναι και τα βήματα που ακολουθήθηκαν ως προς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι μεταξύ των πρώτων που στέλνουν το μήνυμα σε όλα τα Α.Ε.Ι. για την ανάγκη αναδιάρθρωσης τους, μετά το … «ξεχείλωμα» δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών που έχει τμήματα, πλην της Αχαΐας, σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία:

  • Το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο (πέρυσι είχε 260 εισακτέους) θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα(170 εισακτέους πέρυσι), το οποίο θα διατηρήσει το όνομά του.
  • Το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα (230 θέσεις εισακτέων πέρυσι) θα «μεταφερθεί» στο Μεσολόγγι, όπου θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (210 εισακτέοι πέρυσι) και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (πέρυσι 210 θέσεις). Το νέο τμήμα θα ονομάζεται Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και σε αυτό δόθηκαν 250 θέσεις.
  • Το Τμήμα Επιστήμης Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (200 θέσεις πέρυσι) θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (145 θέσεις δόθηκαν πέρυσι), το οποίο θα ονοματοδοτήσει το νέο τμήμα, που φέτος πήρε 280 θέσεις. Και τα δύο τμήματα είναι στο Αγρίνιο όπου θα παραμείνουν.
  • Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο θα παραμείνει ως έχει με 174 εισακτέους. Η πρόταση του ΑΕΙ ήταν να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και μαζί με τα δύο προηγούμενα τμήματα θα συγκροτήσουν Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αποφάσεις αναδιάταξης των τμημάτων τους. Πάντως η απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Πατρών είναι γενναία καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Χρήστος Μπούρας, υπήρξαν ισχυρότατες αντιδράσεις από βουλευτές και τοπικούς παράγοντες της Ηλείας κατά της απώλειας τμημάτων από τον νομό.

Εφημερίδα «Καθημερινή»


Αίθουσα Σύνταξης

«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr