Κέικ με μαγικό γλάσο

Συστατικά

300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
αβγά, μεσαία
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
100 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο, για τις φόρμες
αλεύρι γ.ο.χ., για τις φόρμες
Για το γλάσο
400 γρ. πραλίνα κρέμα φουντουκιού
60 γρ. κας-κας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα για 3-4 λεπτά να αφρατέψουν.
Βάζουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε δύο φόρμες ημικύκλιο 15 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την πραλίνα φουντουκιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα κουτάλι μέχρι να πάρει μια ρευστή υφή.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε το ένα κέικ πάνω σε ένα τσέρκι και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει το περιττό γλάσο.
Τοποθετούμε άλλο τσέρκι με διάμετρο 5 εκ. και ύψος 10 εκ. πάνω από το κέικ και πιέζουμε απαλά να σταθεροποιηθεί.
Βάζουμε μέσα τη ρευστή πραλίνα, τα κας κας και βγάζουμε το τσέρκι. Αφήνουμε το γλάσο να τρέξει πάνω στο κέικ και να πέσει το περιττό στο πιάτο.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com