Κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

220 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
αβγά, μέτρια
ξύσμα πορτοκαλιού, από 4 πορτοκάλια
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα και την κουβερτούρα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι
70 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ξινόγαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη γκανάς
220 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. καφέ, στιγμιαίο σε κόκκους

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

General
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ διαμέτρου 26 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνεχώς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το ξινόγαλο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ρίχνουμε στον κάδο του μιξέρ εναλλάξ τα μείγμα με τα στερεά και με τα υγρά υλικά, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα του αλευριού.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπολ με 1 κ.σ. αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε την κουβερτούρα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι να τρυπάμε το κέικ με ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό.
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο χλιαρό κέικ.
Αφήνουμε το κέικ στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για τη γκανάς
Λιώνουμε την κουβερτούρα, την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε ένα μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά (μπεν μαρί).
Ανακατεύουμε σταδιακά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και το μείγμα να γίνει λείο.
Περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com