«Κληρώνει» για επιταγή ακρίβειας, μείωση Φ.Π.Α. και μείωση φόρων στα καύσιμα

Με την ξέφρενη πορεία των τιμών να πιέζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν καταλήξει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα στη θεσμοθέτηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

  • Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά με αποτέλεσμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αναζητούν όλες τις πιθανές πηγές, για τη χρηματοδότησης εργαλείων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, βασιζόμενοι αυτή την στιγμή στους πόρους που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, πολλές είναι οι προσδοκίες που δημιουργούνται από το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν για τη δημιουργία ενός εργαλείου για την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος και την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Με δεδομένα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που υπάχουν στον κρατικό προϋπολογισμό, η λύση είναι βέβαιο πως περνάει από μια κοινή Ευρωπαϊκή δράση. Όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης: “Θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους” είπε.

Με αυτά τα δεδομένα οι αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν φαίνεται πως θα κινούνται στο μοντέλο που δόθηκε το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων, με το ποσό να κυμαίνεται στα 250 ευρώ περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι σωρευτικά πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 να μην υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ.

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) να μην υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί και το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Τα σενάρια βέβαια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο η μείωση φόρων να γίνει και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

dikaiologitika.gr