Η ενοχή του κόκκινου και δη του επεξεργασμένου κρέατος στην καρδιαγγειακή υγεία θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Εντούτοις οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούμε να κάνουμε λίγο χώρο στο πιάτο μας γι’ αυτό το κρέας…
- Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει κακή φήμη ως επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς, όμως νέα έρευνα δείχνει ότι το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να έχει μια θέση στην υγιεινή διατροφή.
Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής με μικρές μερίδες άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος συνέβαλε στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως η LDL χοληστερόλη.
«Μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα, αφήνει χώρο για μέτριες ποσότητες τροφίμων όπως το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο μοσχαρίσιο κρέας που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό», επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια διατροφής του Πανεπιστημίου της Πανσιλβάνια, Jennifer Fleming.
Η μελέτη περιελάμβανε 59 συμμετέχοντες, οι οποίο κατανάλωναν κάθε είδος διατροφής για τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ των οποίων υπήρχε διάλλειμα επτά ημερών. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος των ατόμων κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και μετά από κάθε περίοδο διατροφής.
Τρεις από τις τέσσερις διατροφικές περιόδους περιείχαν διαφορετικές ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος μαζί με ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο παρείχε το 41% των θερμίδων από λίπος, το 42% από υδατάνθρακες και το 17% από πρωτεΐνες. Επιπλέον, η μία διατροφή περιείχε 14 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος την ημέρα, δηλαδή τη συνιστώμενη ποσότητα στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Η δεύτερη διατροφή περιείχε 70 γραμμάρια ημερησίως, δηλαδή την ποσότητα που καταναλώνει ένας μέσος άνθρωπος σε μία ημέρα, ενώ η τρίτη πειραματική διατροφή περιείχε 156 γραμμάρια κρέατος, ποσότητα που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με ορισμένα οφέλη για την καρδιακή υγεία.
Και οι τρεις περίοδοι μεσογειακής διατροφής περιείχε ελαιόλαδο ως βασική πηγή λιπαρών, τρεις έως έξι μερίδες φρούτων και έξι ή περισσότερες μερίδες λαχανικών ημερησίως, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας ήταν μερικώς ή εντελώς άπαχο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία NMR (πυρηνική μαγνητική τομογραφία) για να μετρήσουν τον αριθμό και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων, στοιχείο σημαντικό «επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο αριθμός των μορίων LDL σχετίζεται περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από ό,τι οι συνολικές συγκεντρώσεις LDL στο αίμα. Επιπλέον, μπορέσαμε να εντοπίσουμε αλλαγές στις απολιποπρωτεΐνες και συγκεκριμένα την apoB, οι οποίες επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει η Δρ. Fleming.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη LDL χοληστερόλη μετά τις περιόδους μεσογειακής διατροφής συγκριτικά με την κοινή διατροφή. Αλλά ενώ οι συνολικοί αριθμοί των μορίων LDL ήταν μειωμένοι μετά τις τρεις περιόδους μεσογειακής διατροφής, η μείωση θεωρήθηκε σημαντική μόνο μετά τις περιόδους που περιείχαν 14 ή 70 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος ημερησίως.
Επιπλέον, η μη-HDL χοληστερόλη και η apoB – πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπιδίων και είναι δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου- ήταν χαμηλότερες μετά και από τις τρεις περιόδους μεσογειακής διατροφής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόκκινο κρέας –όπως το μοσχάρι- έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε προηγούμενες μελέτες, έχει παραμείνει ωστόσο ασαφές αν είναι τελικά υπεύθυνο για αυτές τις συνέπειες ή αν προκαλούνται από άλλες διατροφικές και άλλου είδους επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι παράλληλα με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλές μελέτες έχουν συνδυάσει το φρέσκο και το επεξεργασμένο κρέας κατά την αξιολόγηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για την υγεία. Όμως, το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας έχει πολύ διαφορετικό διατροφικό προφίλ από το φρέσκο, π.χ. έχει πολύ περισσότερο νάτριο.
«Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας. Γνωρίζοντας, όμως, ότι πολύς κόσμος απολαμβάνει αυτό το τρόφιμο, θελήσαμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός του άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί η Δρ. Fleming.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής. «Η εργασία μας συμβάλλει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με ένα υγιεινό μεσογειακό διατροφικό μοτίβο που ενσωματώνει την ισορροπία, την ποικιλία και την προσθήκη στοιχείων με υψηλή θρεπτική αξία, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλές έως μέτριες ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος», καταλήγει η Δρ. Fleming
ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!
«Ηλέκτρα»: Η Αγνή λέει στον Μπόγρη πως είναι έγκυος – Περιλήψεις (13-17/01)
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 13 και 14 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.