Κων. Πλακίδας: «Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας προς την ολοκλήρωση»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης της Δευτέρας του «Agrinio365 Media Group» («Antenna-Star.gr» και «AgrinioTimes.gr»), είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να μιλήσω με τον κ. Κωνσταντίνο Πλακίδα, συνθέτη, ερμηνευτή και ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Μέτοικοι».

  • Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

Ο Κωνσταντίνος Πλακίδας γεννήθηκε στην Κατοχή Μεσολογγίου. Σπούδασε μουσική κινηματογράφου στο «Art Music School Γιώργος Φακανάς» και φωνητική υπό την καθοδήγηση της Άννας Αλεξοπούλου στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας». Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, και φoύγκα. Παίζει έγχορδα μουσικά όργανα, με δεξιοτεχνία στο μπουζούκι και στην κιθάρα. Εργάζεται ως μουσικός με μεγάλη αγάπη για την σύνθεση και παράλληλα διδάσκει μουσική.

Η πρώτη απόπειρα που έκανε στην ελληνική δισκογραφία ήταν το 2018 με το συγκρότημα «Μέτοικοι» δημιουργώντας το έργο «Ανήλιαγος» με τη στήριξη και τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και της Αρετής Κετιμέ. Το Μάρτιο του 2020 παρουσίασε το δεύτερο άλμπουμ με τους «Μέτοικους» με τίτλο «Πανδώρα», με τη φιλική συμμετοχή του Βάσιλη Λέκκα.

Συνάντησα τον κ. Κωνσταντίνο Πλακίδα στο χώρο όπου εργάζεται, ένα μικρό home studio στην παραλία Σταμνάς, από όπου ξεκινούν όλες οι παραγωγές του.

«Δουλεύω αρκετές ώρες της ημέρας σ’ αυτό το στούντιο τα τελευταία χρόνια, πειραματιζόμενος πάνω σε καινούριους ήχους και παραγωγές μουσικής», μου λέει ο ίδιος και με εισάγει στην κουβέντα.

Πότε ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική;

Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε στα δεκαεπτά μου. Ήταν η στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μουσικό όργανο, το  μπουζούκι, εντελώς τυχαία κι από τότε άρχισε το ταξίδι μου στον κόσμο της μουσικής μελετώντας στη συνέχεια κι άλλα μουσικά όργανα…

Ο Πλάτων είχε πει πως «η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα». Τι σημαίνει «μουσική» για εσάς;

Η μουσική γεννά πλήθος συναισθημάτων στον άνθρωπο. Κανείς δεν μπορεί να την ορίσει αν δεν τη νιώσει. Υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής μας και συμβάλλει στην ολοκλήρωσή μας. Για μένα, η μουσική καλύπτει την ανάγκη μου για εξέλιξη και συναισθηματική ολοκλήρωση.

Τι μουσική ακούτε όταν είστε μόνος;

Όταν είμαι μόνος ακούω σχεδόν τα πάντα για να έχω άποψη και να μην με ορίζει κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Πως ξεκινάτε να δημιουργήσετε ένα μουσικό κομμάτι; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που θα με ωθήσει στο να δημιουργήσω μια μουσική σύνθεση. Οι τρόποι και οι διαθέσεις αλλάζουν ανάλογα με το όργανο, την ενορχήστρωση αλλά κυρίως ανάλογα με τον στίχο που έχω μπροστά μου. Η έμπνευσή μου είναι ο γραπτός λόγος.

Έχετε δεχθεί επιρροές από άλλους μουσικούς, έλληνες ή ξένους;

 Δεν ξέρω αν και πώς έχω επηρεαστεί συνειδητά από κάποιον, αλλά το σίγουρο είναι πως έχω πολλά και ετερόκλιτα ακούσματα, ελληνικής και ξένης μουσικής, και πάντα εκτιμώ και μελετώ τα καλά τραγούδια.

Πως νιώθετε όταν ολοκληρώνετε κάποιο κομμάτι σας;

Αυτό είναι το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς μου! Η στιγμή που συνθέτω και γεννιέται ένα καινούριο τραγούδι.

Όταν ολοκληρώνω ένα τραγούδι βέβαια, σχεδόν πάντα αισθάνομαι ανασφαλής, ωστόσο κατά βάθος γνωρίζω την αξία των πραγμάτων και δεν εκθέτω στη δημοσιότητα τραγούδι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος.

Είπατε ότι εκτιμάτε και μελετάτε τα «καλά τραγούδια». Πιστεύετε ότι υπάρχει καλή και κακή μουσική; Τι θα χαρακτηρίζατε ως «καλή μουσική»;

Οπωσδήποτε υπάρχει καλή και κακή μουσική και τα κριτήρια είναι η αισθητική, η γνώση, ο γραπτός λόγος και το πάντρεμα μεταξύ τους. Μπορεί να έχεις μια καταπληκτική μελωδία και ένα καταπληκτικό στίχο και το τραγούδι να είναι μέτριο έως κακό. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, δυστυχώς, ιδίως στον λεγόμενο «έντεχνο χώρο».

Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο μουσικό κομμάτι σας;

Δεν ξεχωρίζω κάποιο τραγούδι γιατί βλέπω και ακούω το σύνολο του κάθε έργου.

Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στις συνθέσεις σας; Πόσος «Κωνσταντίνος» υπάρχει μέσα στα έργα σας;

Σίγουρα υπάρχει το βιωματικό στοιχείο στις συνθέσεις μου και πάντα είμαι ο εαυτός μου στα τραγούδια. Βέβαια οι δημιουργίες μου εμπλουτίζονται και από βιώματα άλλων ανθρώπων είτε γνωστών είτε άγνωστων προς εμένα.

Πείτε μου για μια στιγμή στην ζωή σας η οποία σημάδεψε την καλλιτεχνική σας πορεία μέχρι σήμερα;

Η συνάντηση και η συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα το 2018, ήταν αναμφισβήτητα από τις πιο όμορφες και άξιες στιγμές της καλλιτεχνικής μου πορείας. Αισθάνομαι πολύ τυχερός και χαρούμενος που τον γνώρισα όπως και για την στήριξή του στο έργο μου και στη μετέπειτα πορεία μου. Σημαντικές στιγμές επίσης ήταν η δημιουργία και η έκδοση των δύο μουσικών έργων «Ανήλιαγος» και «Πανδώρα».

Ανοίγοντας το νέο άλμπουμ σας «Πανδώρα», θα βρούμε επτά τραγούδια κι ένα ορχηστρικό σε σύνθεση δική σας, και ήχους κυρίως λαϊκούς με παραδοσιακές αναφορές…

Ακριβώς. Το μπουζούκι και ο τζουράς, το κανονάκι και η φλογέρα, η ακουστική και η ηλεκτρική κιθάρα ενορχηστρώνουν και χρωματίζουν το πρόσωπο της «Πανδώρας» που είναι στραμμένο προς τη μεγάλη παράδοση του ελληνικού τραγουδιού. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Ευτυχίας Σκεύη, η οποία μαζί με εμένα και τον κιθαρίστα Γιώργο Μεταξά αποτελούμε τα βασικά μέλη των «Μετοίκων».

Επίσης στο άλμπουμ συμμετέχει ο Βασίλης Λέκκας με την ερμηνεία του στο τραγούδι «Ψυχές».

Νιώθετε πως μέσα από τα έργα σας περνούν κάποια μηνύματα στον κόσμο; Πώς δέχεται τα τραγούδια σας το κοινό;

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα τραγούδια μου σέβονται την νοημοσύνη του ακροατή. Οποιοδήποτε μήνυμα μπορεί να είναι υποκειμενικό και το αφήνω στην κρίση του καθενός. Έχω δεχθεί αρκετές θετικές κριτικές.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα στη δουλειά σας;

Είμαι στο χώρο περίπου 20 χρόνια ως επαγγελματίας μουσικός και τραγουδιστής. Δεν θυμάμαι ποτέ να μην υπάρχουν προβλήματα, οικονομικά ιδίως, αλλά και ανταγωνισμού.

Δεν αναγνωρίζεται η προσφορά των καλλιτεχνών κι αυτό είναι που διαβρώνει το χώρο.

Είπατε πριν πως η μουσική συμβάλλει στην ολοκλήρωση ενός ανθρώπου. Τελικά, πότε φθάνει ο άνθρωπος στην ολοκλήρωσή του;

Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος φτάνει ποτέ στην ολοκλήρωση. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας προς αυτή την πορεία. Αυτό που βοηθά είναι να είσαι αυθεντικός, να είσαι πάντα ο εαυτός σου…

Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Στόχος είναι να γίνω λίγο πιο αισιόδοξος στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για τους «Μέτοικους».

Το πρωτότυπο όνομα του σχήματος δεν είναι τυχαίο, καθώς παραπέμπει στους μετοίκους της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν πολίτες διαφόρων περιοχών οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην ευημερούσα Αθήνα και είχαν ως υποχρέωση να πληρώνουν φόρους, ωστόσο στερούνταν πολιτικών δικαιωμάτων. Έτσι κι εμείς, με βάση και αφετηρία το Μεσολόγγι, επιλέξαμε αυτό το όνομα για να αφήσουμε το στίγμα μας.

Γύρω στα τέλη του 2012 ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική σε διάφορους χώρους όχι μόνο της περιοχής μας, με επιθυμία και στόχο να εκφραστούμε μέσα από δικά μας τραγούδια, ενώ συμπεριλάβαμε κι άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες σε δικές μας ενορχηστρώσεις και διασκευές γνωστών τραγουδιών.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στο νέο σας άλμπουμ «Πανδώρα».

Τον δίσκο «Πανδώρα» κοσμεί το έργο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, «Ειρηνικό ΙΙ».