Κονδύλι 205 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων

Ενεργή η 4η προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου. Ποιες μορφές ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων παρέχει. Οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋθέσεις.

Ανοιχτό, προς υποβολή αιτήσεων, είναι το καθεστώς – πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, άνοιξε ο νέος κύκλος αιτήσεων (σ.σ. 4η προκήρυξη) η οποία θα μείνει ενεργή έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εν λόγω προκήρυξη, ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Ωστόσο, αν υπάρξουν αδιάθετα κονδύλια από την προηγούμενη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2020, θα προστεθούν στην τρέχουσα (προκήρυξη).

Οι μορφές ενίσχυσης που παρέχονται στο πλαίσιο του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» είναι η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και η φορολογική απαλλαγή.

Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου.

Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που διαθέτει λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής στο καθεστώς έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

Ατομική επιχείρηση.
Εμπορική εταιρεία.
Συνεταιρισμός.

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Α 2015), αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις του ν. 4384/2016 (Α’ 78).
Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ.
– Δημόσιες/δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού και δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών.