Κωνσταντόπουλος: «Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές Α’ και Β’ Τάξης ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ.»

Ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές Α’ και Β’ Τάξης ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ., πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020

Κύριε Υπουργέ,

Με τον νόμο 4763/2020 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι 8.000 μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς μεσούσης της σχολικής χρονιάς και ενώ ήδη είχαν κάνει την εγγραφή τους και φοιτούσαν στις σχολές Ο.Α.Ε.Δ., είδαν το νομικό πλαίσιο των σπουδών τους να αλλάζει εν μία νυκτί.

Οι μαθητές αυτοί, ενώ έκαναν εγγραφή με τον νόμο 3475/2006 σε ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., θα αποφοιτήσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, λόγω κατάργησης της παράτασης λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ν. 3475/2006. Επίσης, ενώ ξεκίνησαν τις σπουδές τους γνωρίζοντας ότι θα πάρουν πτυχία με ενδοσχολικές εξετάσεις, με τις νέες διατάξεις θα κληθούν να πάρουν πτυχίο με πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Το πτυχίο τους δε, ενώ θα ήταν ισότιμο των ΕΠΑ.Λ., πλέον θα είναι ισότιμο των Σ.Ε.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 ν. 4763/2020.

Τέλος, οι μαθητές αυτοί, ενώ είχαν ξεκινήσει τη φοίτησή τους στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλέον είναι μαθητές μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης λόγω κατάργησης της ισοτιμίας των πτυχίων ειδικότητας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. με τα επαγγελματικά Λύκεια.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι με ευθύνη της Πολιτείας, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., βιώνουν πλήρη ανατροπή στον προγραμματισμό των σπουδών τους και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Ο δε νόμος 4763/2020 δεν περιέλαβε μεταβατικές διατάξεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Σχολών αυτών, ώστε να μπορέσουν να αποφοιτήσουν με το ίδιο νομικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους, πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020.

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και οι Καθηγητές των Σχολών βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αντιμέτωποι πλέον με ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Η ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Αγρινίου βρίσκεται ήδη υπό κατάληψη και οι διαμαρτυρίες με το πέρασμα των ημερών κορυφώνονται. Το κράτος έχει συνέχεια και είναι αναγκαίο το Υπουργείο να επιλύσει νομοθετικά το ζήτημα, προβλέποντας ότι οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ. θα αποφοιτήσουν με το νομοθετικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κα Υπουργέ:
Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να αποφοιτήσουν με το νομοθετικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους, πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος