Κωνσταντόπουλος: «Στήριξη εδώ και τώρα των ελαιοπαραγωγών της Αιτ/νίας…» (Video)

Κωνσταντόπουλος: «Στήριξη εδώ και τώρα των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας με άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ανεξαρτήτως ονομασίας»

  • Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, σχετικά με τον αποκλεισμό των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας από την οικονομική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί η δυνατότητα στους ελαιοκαλλιεργητές να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε., ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να καταφέρουν να δηλώσουν την ποικιλία της ελιάς Καλαμών που πράγματι καλλιεργούν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συμπληρωματικό πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης για την επίλυση του προβλήματος. Διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτό να δοθεί το δικαίωμα για διορθωτικές δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε., δεδομένου ότι το ποσό του μέτρου ενίσχυσης έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσθετη ενίσχυση είναι ζήτημα επιβίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από τις «ελληνοποιήσεις» που αυξάνουν τα κέρδη για τους κερδοσκόπους και αφήνουν απούλητες τις σοδειές των ποιοτικών ελληνικών ελαιοκάρπων. Ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο για οριζόντια στήριξη των ελαιοπαραγωγών και οικονομική ενίσχυσή τους ανεξαρτήτως της ονομασίας ως επιτραπέζια ελιά ή ελιά Καλαμών, καθώς πρόκειται για το ίδιο προϊόν.

Τόνισε ότι οι παραγωγοί έχουν εξαιρετικά υψηλά κόστη αλλά πλέον μηδενικό κέρδος με τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν προκληθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας καταλήξει να πωλούν τα προϊόντα τους από την τιμή των 2,5 ευρώ ανά 200 τεμάχια στην τιμή των 50 λεπτών ανά 200 τεμάχια, δηλαδή στο 40-50% του κόστους παραγωγής τους, ζητώντας από το Υπουργείο συστηματικούς ελέγχους και βιώσιμη λύση.

Ανέφερε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο αγροτικός τομέας με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. και την κλιματική αλλαγή, όπως και το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχθεί με την παύση των εξαγωγών λόγω πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ενισχύσεις χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς για τους παραγωγούς, που στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας. Είναι ζήτημα σεβασμού, όπως ανέφερε, στη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, είναι ζήτημα σεβασμού προς την ιστορία της πατρίδας μας, μιας αμιγώς αγροτικής οικονομίας με κυρίαρχο προϊόν την ελιά.