Κωνσταντόπουλος: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαχρονικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού»

Συζητάμε σήμερα για την άρση περιορισμών του ν. 4648/2019 για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να ασκείται απρόσκοπτα από τον απόδημο Ελληνισμό.

  • Ένα δικαίωμα με συνταγματικό υπόβαθρο το Σύνταγμα του 1975 και συγκεκριμένα το άρθρο 51 παράγραφος 4, όπως διαμορφώθηκε μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι με τις θεσμικές βελτιώσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ και το «πληθωρικό» άρθρο 54, είχε ως αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί θεσμικά η ψήφος των αποδήμων.

Και να θυμίσω, ότι τότε θεσπίστηκε η ειδική πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών για την ψήφιση σχετικού νόμου.

Τότε επίσης, να θυμίσω, προβλέφθηκε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Επικράτειας εκλογέων με επιστολική ψήφο ή με άλλο πρόσφορο μέσο με την προϋπόθεση ότι η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Θεωρώ λοιπόν τουλάχιστον αστεία ή και προσβλητικά τα όσα ειπώθηκαν από  συνάδελφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ρεύματος στο Κίνημα Αλλαγής που θέλει να συμβαδίζει και να συμπράττει με τη Νέα Δημοκρατία.

Και τούτο, λόγω της ψήφισης του παρόντος νομοσχεδίου.

Να σας θυμίσω αγαπητοί συνάδελφοι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ιστορικά βαθιές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει για μας, για το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικοπολιτικός μας αντίπαλος.

Δεν μπορώ να μη σταθώ όμως, στο ότι η ψήφος του απόδημου ελληνισμού ήταν και αποτελούσε πρόταση καίριας σημασίας του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ σταθερά επέμεινε διαχρονικά, να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σήμερα, πρωτοπόρος σε τέτοια ζητήματα.

Χάραξε δρόμους για να περπατήσουν στη συνέχεια και άλλα κόμματα.

Άλλωστε και τα άλλα κόμματα αφότου είδαν το δρόμο της λογικής και του ρεαλισμού, μας ακολούθησαν.

Και φτάσαμε στο 2019 που πλέον είχε ωριμάσει η ιδέα στην κοινωνία και τα κόμματα και δόθηκε η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Φτάσαμε, δηλαδή, μετά από 20 χρόνια στη συναντίληψη ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς οφείλει να έχει στην ουσία λόγο και άποψη για την εθνική αντιπροσωπεία.

Και καταφέραμε, λοιπόν, με τον νόμο 4648/2019 να τους δώσουμε είσοδο στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο.

Να δώσουμε λόγο και φωνή σε περίπου 800.000 Έλληνες του εξωτερικού σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.
Να θυμίσω αγαπητοί συνάδελφοι, ότι όταν ψηφίστηκε ο ν. 4648/2019, ψηφίστηκε με περιορισμούς.
Με περιορισμούς, ωστόσο, που το Κίνημα Αλλαγής είχαμε αναδείξει και τότε και μάλιστα είχαμε πει και είχαμε μιλήσει για τα εμπόδια.

Εμπόδια που σήμερα καταργούνται, με μια σειρά τροποποιήσεων στα άρθρα 2 και 4 του νόμου 4648/2019, δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μόλις έναν χρόνο.
Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίζει.
Πιο συγκεκριμένα :
Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου καταργούνται οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Δηλαδή, καταργείται ο περιορισμός της διαμονής των δύο ετών εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά τα τελευταία 35 έτη.
Καταργείται ο περιορισμός της υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Καταργούνται επίσης μια σειρά από διατάξεις, με τις οποίες διαπιστωνόταν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Ταυτόχρονα, εισάγεται διάταξη σύμφωνα με την οποία ο εκλογέας με την αίτησή του προσδιορίζει την εκτός Επικράτειας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής είχε εξαρχής ζητήσει να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται.

Είχαμε ζητήσει επιμόνως να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα για την επιστολική ψήφο, που ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό και όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή δεν τιμούν κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Οι Θέσεις του Κινήματος Αλλαγής επί της ψήφου του Αποδήμου Ελληνισμού ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες και κρυστάλλινες:

Θεωρούμε ότι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.

Μάλιστα, αγαπητοί συνάδελφοι, είχαμε εξαρχής υπογραμμίσει ότι για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η επικαιροποίηση της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κύριε Υπουργέ,

Βιώνουμε την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Βιώνουμε το 5G.

Βιώνουμε τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας.

Θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου με διαδικασίες που θα εγγυώνται την εγκυρότητά της.

Όπως επίσης θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία μιας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που

θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

Θέση μας ήταν και είναι, η ψήφος να προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.

Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύουμε βαθιά ότι η απρόσκοπτη ψήφος του Απόδημου Ελληνισμού είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι ζήτημα ενός μπρα-ντε-φέρ πολιτικών απόψεων, θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί.

Διότι, έτσι, θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες ότι το Σώμα της Βουλής πραγματικά τους αναγνωρίζει, τους σέβεται και δεν τους αντιμετωπίζει ψηφοθηρικά.

Ναι λοιπόν στο νομοσχέδιο, ναι στη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Γιατί τους το οφείλουμε.