Κορωνοϊός: Μέχρι 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ειδικώς για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες

  • Μετά τη σύγχυση που είχε προκληθεί τις τελευταίες ώρες με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση προχώρησε σε διευκρινήσεις μέσα από το ΦΕΚ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ ειδικώς για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Τις προηγούμενες ημέρες και ώρες είχε επικρατήσει σύγχυση, τόσο με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρεθούν στο ίδιο γιορτινό τραπέζι όσο και από το πόσες οικογένειες θα προέρχονται.

Μάλιστα υπήρξαν λοιμωξιολόγοι που επέμεναν ότι η σύσταση που δίνεται είναι να γιορτάσει η κάθε οικογένεια ξεχωριστά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε νωρίτερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.

«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας στο MEGA είχε τονίσει πριν τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ ότι αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή.

»Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.

Φόβοι για υπερμετάδοση του ιού
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, προειδοποίησε ότι τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κοροναϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.

«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μπορεί η κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Γενάρη να προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει με τα ρεβεγιόν, ωστόσο, λοιμωξιολόγοι αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στις ΜΕΘ, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και ο  διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τις 10.000 νεκρούς.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες» ενώ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι, «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε.

in.gr