Κορωνοϊός – Εμβόλια: Ποιους «πιάνει» καλύτερα η πρώτη δόση

Μια νέα διάσταση στη μελέτη των παρενεργειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έφεραν στο φως ερευνητές, που επεσήμαναν τη σημασία του διαχωρισμού των δύο φύλων στις κλινικές μελέτες. Ποια η σημασία του φύλου και ποιοι φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Με αφορμή την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νεότερες μεταλλάξεις, ανοίγει νέος κύκλος επιστημονικών συζητήσεων αναφορικά με την επίδραση των εμβολίων, αλλά και τις πιθανές παρενέργειές τους.

Μια παγκόσμια προσπάθεια ενθάρρυνε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για το νέο -τότε- εμβόλιο. Οι αριθμοί είναι αντιπροσωπευτικοί: Περίπου το 65% των ενηλίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση από τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, οι παρενέργειες του εμβολίου ήταν ήπιες και διήρκησαν για λίγα 24ωρα. Οι ερευνητές, όμως, παρατήρησαν ένα κενό στα επιστημονικά συμπεράσματα: Δεν είχαν καταγραφεί διαφορές στην ασφάλεια και την επίδραση του εμβολίου μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Contemporary Clinical Trials, υπό την καθηγήτρια Cassandra Szoeke, συγκρίνει δημοσιευμένες διεθνείς μελέτες, με στόχο να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν τα δύο φύλα ανταποκρίνονται διαφορετικά στα εμβόλια του κορωνοϊού.

Η ανάλυση ασχολήθηκε με τη διερεύνηση δύο κατηγοριών μελετών:

  • Εκθέσεις κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από ρυθμιστικούς φορείς, όπως ο FDA και ο EMA
  • Πέντε αξιολογημένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο γενικό πληθυσμό μετά την κυκλοφορία των εμβολίων

Εξετάστηκαν όλες οι κλινικές δοκιμές και ανασκοπήσεις για την COVID ως προς το ποιες εξέτασαν διαφορές μεταξύ των φύλων, αλλά και ποιες ανέφεραν τις διαφορές αυτές.

«Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι, στο σύνολό τους, οι μελέτες συνέλεξαν τις πληροφορίες, ωστόσο μόνο το 30% ανέφερε διαφορές σε άνδρες και γυναίκες».

Ειδικότερα, η δράση του εμβολίου ήταν διαφορετική μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση είχε μεγαλύτερη επίδραση στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Στην ίδια έρευνα συμπεριλήφθηκαν 6 διαφορές φύλου σε εμβόλια όπως αυτό του 2009 κατά της H1N1 και τα εμβόλια γρίπης.

«Διεθνείς μελέτες που διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ φύλων στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια στον γενικό πληθυσμό διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν πιο συχνά παρενέργειες από το εμβόλιο σε σύγκριση με τους άνδρες», δήλωσε η δρ. Szoeke.
Παρατηρήθηκαν, συγκεκριμένα, περιστατικά θρόμβωσης σε γυναίκες που έλαβαν τα εμβόλια AstraZeneca και Janssen. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ερευνητικά ευρήματα που να συγκρίνουν τα περιστατικά θρόμβωσης σε νεαρές, εμβολιασμένες γυναίκες συγκριτικά με τον γενικό νεαρό γυναικείο πληθυσμό. Επιπλέον, απουσιάζει η αξιολόγηση παραγόντων, όπως η χορήγηση ορμονικής θεραπείας και διαταραχές του ανοσοποιητικού.
Επομένως, παραμένει προς το παρόν δύσκολο να αποτυπωθεί με βεβαιότητα η πλήρης επίδραση των εμβολίων κατά της COVID-19 σε αυτά τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν έγκυες και γυναίκες που θήλαζαν, εξαιτίας του πρωτοκόλλου ασφαλείας που επικρατούσε τότε, σύμφωνα με το οποίο εμβολιάζονταν μόνο οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Με σκοπό να παρακολουθήσουν τα δυνητικά ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δημιούργησαν το Μητρώο v-safe Εγκυμοσύνης και Εμβολίων COVID-19. Εγγράφηκαν στο μητρώο 3.958 έγκυες που εμβολιάστηκαν και ανέφεραν τυχόν παρενέργειες μέσω του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS).

Διαπιστώθηκε, τελικά, ότι οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες σε έγκυες και μη έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες παρουσίαζαν συχνότερα πόνο στο σημείο της ένεσης, αλλά συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ρίγη ήταν λιγότερο συχνές.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης και αναφοράς των διαφορών φύλου στα ιατρικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την δρ. Szoeke, οι διαφορές θα πρέπει να αναφέρονται όχι μόνο στην κατανομή των ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ ανδρών και γυναικών στις μεταγενέστερες φάσεις των δοκιμών, αλλά και στη μελέτη της δοσολογίας του εμβολίου, της φαρμακοκινητικής και της φαρμακοδυναμικής σε προηγούμενες φάσεις. «Η έρευνα έχει στόχο να εξαλείψει την ιδέα της ενιαίας πολιτικής για όλους στην ιατρική και κλινική έρευνα και να αναδείξει την ετερογένεια και την ποικιλομορφία στους πληθυσμούς ασθενών και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε υποομάδας», λέει.

«Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναφορά των διαφορών, ώστε να παρέχονται σε κάθε φύλο οι πιο κατάλληλα προσαρμοσμένες πληροφορίες όταν παίρνουν αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία τους». Καθώς προχωράμε προς την εξατομικευμένη ιατρική, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναφοράς των διαφορών φύλου στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων και εμβολίων και για προσεκτικό χαρακτηρισμό των προφίλ ασφάλειας φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους», συνεχίζει.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, επιπλέον, ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές λύσεις για τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν.

Σύμφωνα με την δρ. Szoeke, το σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες υπάρχουν, συλλέγονται, αλλά δεν αναφέρονται. «Αυτά είναι που θα θέλαμε να αλλάξουμε»

ygeiamou.gr