Ένα σκεύασμα εισπνεόμενης ιντερφερόνης beta-1a, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε νοσηλευόμενους με κορωνοϊό ασθενείς στη Βρετανία, μείωσε την πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση και να πεθάνουν αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσής τους.
- Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ενθαρρυντικά και συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω μελέτης του συγκεκριμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται και οι γιατροί εν μέσω πανδημίας αναζητούν εναγωνίως νέα «όπλα» στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Όπλο» στη μάχη του κορωνοϊού
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Γουίλκινσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine Journal, πραγματοποίησαν την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε εννέα βρετανικά νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της χορήγησης σε καθημερινή βάση μιας εισπνεόμενης μορφής της συγκεκριμένης ιντερφερόνης (με την ονομασία SNG001), με τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο) για διάστημα έως δύο εβδομάδων. Οι 101 ασθενείς παρακολουθήθηκαν έως 28 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.
Η ιντερφερόνη βήτα είναι μια πρωτεΐνη που συντονίζει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις από ιούς. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 καταστέλλει άμεσα την παραγωγή της εν λόγω ιντερφερόνης, ενώ κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μειωμένη δραστηριότητα της σημαντικής αυτής πρωτεΐνης στους ασθενείς με Covid-19.
Το εισπνεόμενο σκεύασμα SNG001 που περιέχει ιντερφερόνη βήτα και φθάνει άμεσα στους πνεύμονες, είχε ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η νέα μελέτη φάσης 2 αξιολόγησε για πρώτη την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με Covid-19 και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από τη νόσο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο).
Το 22% των ασθενών της ομάδας ελέγχου που δεν πήρε το φάρμακο, εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή πέθαναν, έναντι ποσοστού 13% στην ομάδα του SNG001. Κατά την 14ήμερη θεραπεία με την ιντερφερόνη, ανέρρωσαν το 44% των ασθενών που είχαν πάρει το φάρμακο, έναντι 22% της ομάδας του πλασίμπο. Στις 28 μέρες από την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς που πήραν το SNG001, είχαν υπερτριπλάσια πιθανότητα να αναρρώσουν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου, οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήσαν οι πονοκέφαλοι (στους μισούς περίπου που πήραν το φάρμακο), ενώ λίγοι ασθενείς είχαν σοβαρότερες παρενέργειες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι παράλληλα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ανέφεραν ότι η κλινική δοκιμή δικαιολογεί τη δοκιμή του φαρμάκου με μεγαλύτερες μελέτες. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πεποίθηση μας ότι η ιντερφερόνη βήτα, ένα ευρέως γνωστό φάρμακο εγκεκριμένο για χρήση σε ενέσιμη μορφή για άλλες παθήσεις, έχει τη δυνατότητα ως εισπνεόμενο φάρμακο να αποκαταστήσει την ανοσιακή αντίδραση των πνευμόνων και να επιταχύνει την ανάρρωση από Covid-19», δήλωσε ο δρ Γουίλκινσον.
Από την άλλη, σύμφωνα με σχολιασμό της νέας μελέτης στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, τα έως τώρα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς κλινικής δοκιμής SOLIDARITY/DisCoVeRy έχουν αποτύχει να δείξουν όφελος της ίδιας ιντερφερόνης, όταν χορηγείται σε ενέσιμη μορφή στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, πιθανώς επειδή το φάρμακο δεν φθάνει άμεσα και εστιασμένα στους πνεύμονες, όπως όταν χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή.
iefimerida.gr
Σχετικά Άρθρα
Η Γέφυρα Επισκοπής ενώνει δύο Νομούς
Η Λίτσα Πατέρα για τον ΑΝΤ1 και το 2025!
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!