Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και χρήσιμες συμβουλές απ’ τον ιατρό Χρήστο Κυρπιζίδη.
- Γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS-COV-2 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Γνωρίζουμε ότι η πηγή προέλευσης του δεν έχει εντοπιστεί, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοσή του στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι ο ιός εισέρχεται στον πάσχοντα από τον ρινοφάρυγγα με πορεία προς τις πνευμονικές κυψελίδες οπού προκαλεί διαταραχές στην ανταλλαγή των αερίων με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρής πνευμονίας που αποκαλείται νόσος COVID 19.
Αυτά που γνωρίζουμε, όμως, δεν είναι ίσως αρκετά για να προστατευθούμε. Και σίγουρα όχι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.
- Απευθυνθήκαμε έτσι στον Καρδιολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Β Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Κυρπιζίδη, ζητώντας του να μας εξηγήσει, όσο πιο απλά γίνεται και μέσα από την οπτική της δικής του επιστήμης/ειδικότητας, αυτά που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Κυρπιζίδη, τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά τα κύτταρα καλύπτονται από μια πρωτεΐνη γνωστή σαν ACE-2.
Η πρωτεΐνη αυτή είναι η πόρτα εισόδου που χρησιμοποιεί ο ιός αυτός για να εισέλθει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί: «Αμέσως μόλις εισέλθει στα καρδιακά κύτταρα πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση η οποία οδηγεί σε επηρεασμό των καρδιακών μυϊκών κυττάρων με την εμφάνιση μιας μορφής μυοκαρδίτιδας».
Η πάθηση αυτή συνήθως εκδηλώνεται με εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών και κλινικά με συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος και σε σοβαρότερες καταστάσεις δύσπνοια.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την αύξηση των μυοκαρδιακών ενζύμων και την μαγνητική καρδιακή τομογραφία.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της μυοκαρδίτιδας η οποία σε σημαντικά ποσοστά υποχωρεί σταδιακά.
Η ανάπαυση και ο κλινοστατισμός βοηθούν σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα μετά την ανάρρωση από νόσηση με COVID 19 και για αυτό τον λόγο τα άτομα αυτά πρέπει να ελέγχονται και μακροπρόθεσμα.
Ο κ. Κυρπιζίδης μας εξηγεί ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης στα άτομα που προσβάλλονται από τον κορονοϊό είναι αυξημένος και έχει παρατηρηθεί ικανός αριθμός θανάτων από πνευμονική εμβολή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη που πέθανε αιφνίδια από την επιπλοκή αυτή ενώ η πορεία της νοήσου του εξελισσόταν ομαλά.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα λήψης ιατρικών μέτρων για την πρόληψη αυτών των παθοφυσιολογικών αντιδράσεων», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «είναι σημαντικό να τηρούνται σχολαστικά τα βασικά μέτρα πρόληψης όσον αφορά την μόλυνση από τον ιό τα οποία περιλαμβάνουν την χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την συχνή απολύμανση των χεριών με ταυτόχρονη αποφυγή επαφής με το πρόσωπο και αντικείμενα σε χώρους που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα».
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό των ασθενών με καρδιοπάθεια, οι πιθανότητες είναι ίδιες με τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό: «Οι ασθενείς όμως με υποκείμενη καρδιακή νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη νοσούν βαρύτερα. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική αγωγή που τους έχουν συστήσει οι γιατροί τους και να μη την διακόπτουν η την τροποποιούν από μόνοι τους».
Οι καπνιστές έχουν βαρύτερη πρόγνωση εάν προσβληθούν από τον ιό.
Η χρήση προϊόντων καπνού μειώνει την άμυνα του οργανισμού και προδιαθέτει στην εμφάνιση πνευμονικών λοιμώξεων. Επίσης μεγάλος αριθμός καπνιστών πάσχει από διαφορά καρδιοαγγειακά νοσήματα τα οποία επιβαρύνουν την συνολική υγεία του ασθενή. Μελέτες από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των ασθενών με COVID 19 που χρειάστηκε να εισαχθούν σε εντατική μονάδα στο 12% έναντι 4,5% στους μη καπνιστές…
Δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της επίδρασης της νόσου COVID 19 στο καρδιοαγγειακό σύστημα.
Σε ελληνική μελέτη η χρήση κολχικίνης, ενός παλιού καρδιολογικού φαρμάκου, μείωσε τον αριθμό των πασχόντων που απαιτήθηκε να διασωληνωθούν.
Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για όλο τον κόσμο και η λήψη κάποιων υγιεινοδιαιτητικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη.
Η σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και η ικανή ενυδάτωση σε συνδυασμό με φυσική άσκηση καθημερινά, θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά. Εξ ίσου σημαντική είναι και η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη όπου απαιτηθεί.
«Όλα αυτά εντάσσονται στα μέτρα της σωστής διαχείρισης της παγκόσμιας αυτής πανδημίας, στο τέλος της οποίας η ανθρωπότητα, εκτός από τις πληγές που αφήνει o ιός πίσω της, θα αξιοποιήσει και κάποια θετικά στοιχεία που προέκυψαν στη νέα καθημερινότητα μας», επισημαίνει ο καρδιολόγος κ. Χρήστος Κυρπιζίδης.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας