Στη χώρα μας καταγράφονται τρεις θάνατοι στα 1.000 κρούσματα όταν σε άλλες χώρες είναι σχεδόν οι μισοί – Η Ελλάδα έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης
- Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη, που αγγίζει το 3,1% των κρουσμάτων (σχεδόν διπλάσιο άλλων χωρών της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία) έχει η χώρα μας σε αυτό το «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάζει το in.gr και το vima.gr.
Ακόμη, έχει σε αυτό το κρίσιμο διάστημα – αναλογικά με τον πληθυσμό – περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία και μόνο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Η καταγραφή δείχνει ότι η χώρα μας, ενώ στην πρώτη «φάση» της πανδημίας την περασμένη άνοιξη είχε ουσιαστικά το 2-4% των κρουσμάτων ή των θανάτων άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, σε αυτή την περίοδο βιώνει το ίδιο ή και μεγαλύτερο δράμα από αυτές.
Τα σχετικά στοιχεία αφορούν το διάστημα 15 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου που ήταν αυτό στο οποίο οι περισσότερες χώρες κατέγραψαν τη δεύτερη οδυνηρή έξαρση της πανδημίας με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, την οποία όμως ούτε η χώρα μας μπόρεσε να αποφύγει.
Σε αυτή την περίοδο η χώρα μας κατέγραψε 100.587 κρούσματα και 3.143 θανάτους κάτι που σημαίνει μία αναλογία 31 θανάτων ανά 1000 κρούσματα (3,1 νεκροί σε 100 διαγνώσεις) που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Στην Ισπανία αυτός ο αριθμός είναι 17 στους 1000 φορείς, στη Γαλλία 17, στην Ιταλία 19 και στη Μ. Βρετανία 18. Κάτι που αποδίδεται στην ενδοοικογενειακή επιμόλυνση ηλικιωμένων ατόμων που μένουν με συγγενείς τους, στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας παρά τις προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και σε άλλους λόγους.
Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία καταμετρά το ίδιο χρονικό διάστημα 989.667 κρούσματα με 12.596 νεκρούς, δηλαδή περίπου 1,5% θνησιμότητα σε σχέση με τα κρούσματα. Το Βέλγιο, που είχε επίσης τεράστιο αριθμό κρουσμάτων αυτή την χρονική περίοδο (424.455) έχει θρηνήσει 7.624 νεκρούς σε μία αναλογία 18 θανάτων ανά 1000 κρούσματα. Η αναλογία αυτή στην Πορτογαλία είναι 12 νεκροί σε 1000 φορείς.
Όμως κι οι αριθμοί των θανάτων στη χώρα μας, με συνεκτίμηση του πληθυσμού είναι σχεδόν οι ίδιοι με αυτούς των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα κατέγραψε 293 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, έναντι 273 της Ισπανίας και 313 της Μ. Βρετανίας. Η αντιστοιχία αυτή είναι στην Γερμανία είναι 151 απώλειες ζωής στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα.
Μεγαλύτερη από τη χώρα μας είναι η θνησιμότητα στην Ιταλία (387) στη Γαλλία (466) αλλά και στην Πορτογαλία που έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα (330 νεκροί ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους). Το πλέον δραματικό ρεκόρ φαίνεται να το έχει το Βέλγιο με 655 νεκρούς το ίδιο χρονικό διάστημα, στο συγκεκριμένο πληθυσμιακό δείγμα.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Στράτος Αγρινίου: Λήξη συναγερμού, βρέθηκε σώα η ηλικιωμένη
Αγρίνιο: Δεν έχει εντοπιστεί ο άνδρας που χτύπησε τον δικυκλιστή
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ξεκινούν και πάλι τα Εσπερινά Κηρύγματα