Αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό διατρέχουν οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε μια ανασκόπηση μελετών, τονίζοντας την ανάγκη αυξημένης προσοχής των ασθενών και βελτίωσης των διαγνωστικών εργαλείων για τη νόσο
- Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από την COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες έπειτα από συστηματική επανεξέταση μελετών με αποτελέσματα ασθενών με COVID-19, οι οποίοι είχαν επίσης διαγνωσθεί με αποφρακτική υπνική άπνοια. Στη σχετική δημοσιευμένη στο Sleep Medicine Reviews, υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών του ιού στους έχοντες την σχετική με τον ύπνο πάθηση και για καλύτερο εντοπισμό όσων παραμένουν αδιάγνωστοι.
Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την υπνική άπνοια, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση, είναι παρόμοιοι με αυτούς που συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα από την COVID-19. Εν προκειμένω, όμως, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο, πέρα από αυτούς τους παράγοντες.
Η συστηματική επανεξέταση ανέλυσε 18 μελέτες που διεξήχθησαν έως και τον Ιούνιο του 2020 και σχετίζονταν με την αποφρακτική υπνική άπνοια και την COVID-19, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούσαν κυρίως στον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 και οι δέκα στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση της υπνικής άπνοιας. Παρόλο που οι μελέτες για την αποφρακτική υπνική άπνοια με COVID-19 που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε ήταν λίγες, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ έπασχαν από αποφρακτική υπνική άπνοια και ότι στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, σε μια εκτενή μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν για COVID-19, διαπιστώθηκε πως όσοι λάμβαναν θεραπεία για αποφρακτική υπνική άπνοια διέτρεχαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν την έβδομη ημέρα από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνεται, παράλληλα με την άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων σχετικών παραγόντων κινδύνου. Στην επανεξέταση τονίζουν ότι η πανδημία έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στις τρέχουσες διαγνώσεις, τη διαχείριση και τη θεραπεία ασθενών με αυτή ή άλλη διαταραχή του ύπνου, γι’αυτό θεωρούν πως είναι απαραίτητο το επόμενο βήμα προς την ανακάλυψη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών δρόμων για τα άτομα αυτά.
«Χωρίς σαφή εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς πόσοι είναι εκείνοι που έχουν βιώσει χειρότερα αποτελέσματα λόγω της COVID-19. Η πάθηση αυτή υποδιαγιγνώσκεται εκτενώς και δεν γνωρίζουμε αν η αδιάγνωστη υπνική άπνοια επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο ή όχι. Είναι πιθανό η COVID-19 να αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και να έχει επιπτώσεις στα μονοπάτια της βραδυκινίνης, καταστάσεις που επηρεάζονται κατά κόρον στους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Στις περιπτώσεις ατόμων που οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ήδη επηρεαστεί, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη η COVID-19 να τους πλήττει εντονότερα», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Michelle Miller από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με διαγνωσμένη αποφρακτική υπνική άπνοια να είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον δυνητικά επιπρόσθετο κίνδυνο και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!
Χριστούγεννα στη Λίμνη Τριχωνίδα!
«MasterChef»: Κυκλοφόρησε το trailer