Η κοτόσουπα φάρμακο κατά του κρυολογήματος

Η κοτόσουπα μπορεί να περιέχει μια σειρά από ουσίες με ευεργετική φαρμακευτική δράση που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Chest του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος.

  • Αξίζει να αναφερθεί πως η πρώτη φορά που αναφέρθηκε κάτι τέτοιο ήταν κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα στην Αίγυπτο από τον Εβραίο γιατρό και φιλόσοφο, Moshe ben Maimonides, ο οποίος είχε βασιστεί σε παλαιότερα ελληνικά γραπτά. Ωστόσο, ελάχιστα αναφέρονται στη βιβλιογραφία για την παθοφυσιολογία του κρυολογήματος και πώς βοηθούν οι ουσίες που περιέχει η κοτόσουπα για την αντιμετώπισή του.

Το κρυολόγημα είναι συχνά αποτέλεσμα παροδικών λοιμώξεων του βλεννογόνου της ανώτερης αναπνευστικής οδού από διάφορους ιούς. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, η ιογενής μόλυνση οδηγεί στη διέγερση ενός καταρράκτη κυτοκίνης. Οι κυτοκίνες είναι διαλυτές πρωτεΐνες που εκκρίνονται από διάφορους τύπους κυττάρων και εμπλέκονται στην επικοινωνία κυττάρου με κύτταρο, συντονίζοντας τις ανοσολογικές αλληλεπιδράσεις αντισωμάτων και Τ-κυττάρων και ενισχύοντας την ανοσοαντιδραστικότητα.

Πολλά – αν όχι τα περισσότερα – συμπτώματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης που ξεκινά από τον καταρράκτη των κυτοκινών. Τα κρυολογήματα σχετίζονται, επίσης, με τη δημιουργία χημειοτακτικών δραστηριοτήτων ουδετερόφιλων που σχετίζονται με την τάση ενός κυττάρου να μεταναστεύει προς ή μακριά από ορισμένα χημικά ερεθίσματα.

Τα ουδετερόφιλα είναι τα κυκλοφορούντα λευκά αιμοσφαίρια απαραίτητα για τις διαδικασίες με τις οποίες τα βακτήρια, τα κυτταρικά υπολείμματα και τα στερεά σωματίδια απομακρύνονται και καταστρέφονται. Δεδομένου ότι τα προϊόντα ουδετερόφιλων είναι ισχυροί διεγέρτες απελευθέρωσης βλεννογόνου, αυτός μπορεί να είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο τα κρυολογήματα. συνήθως, οδηγούν σε βήχα και πτύελα, αποτέλεσμα της μόλυνσης.

Ερευνητές από το Pulmonary and Critical Care Medicine Section του Ιατρικού Κέντρου στην Ομάχα της Νεμπράσκα θέλησαν να προσδιορίσουν την ικανότητα της κοτόσουπας να αναστέλλει τη χημειοταξία των ουδετερόφιλων σαν απόκριση σε τυπικά χημειοτακτικά ερεθίσματα.

Εκτός από κοτόπουλο, οι σούπες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, περιελάμβαναν κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, παστινάκι, γογγύλια, καρότα, κοτσάνια σέλινου και μαϊντανό με προσθήκη αλατιού και πιπεριού. Αγοράστηκαν δε από τοπικό σούπερ μάρκετ και παρασκευάστηκαν, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

Μάλιστα, έγιναν πολλές δοκιμές, ενώ για να προκύψουν τα πολύτιμα συμπεράσματα της έρευνας χρειάστηκε να βράσουν για μία ώρα δείγματα κοτόπουλου και μια μερίδα από το κάθε λαχανικό. Οι ζωμοί, στη συνέχεια, συλλέχθηκαν, καταψύχθηκαν και φυλάχθηκαν για ανάλυση.

Ο Dr. Rennard δήλωσε πως η τρέχουσα μελέτη παρουσιάζει στοιχεία ότι η κοτόσουπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή την αναστολή της μετανάστευσης ουδετερόφιλων και δεδομένου ότι πολλά από τα συμπτώματα που ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί, κάλλιστα, να οφείλονται για τη φλεγμονώδη απόκριση, η τρέχουσα μελέτη μπορεί να έχει κλινική σημασία.

cibum.gr