Φαγητό-βάλσαμο, με σχεδόν θεραπευτική επίδραση στο στομάχι και στην ψυχή. Τα ζωντανά πουλερικά παλιότερα δεν έλειπαν από καμία αυλή, ακόμη και στις πόλεις, ωστόσο δεν θυσιαζόταν έτσι εύκολα ένα κοτόπουλο. Για την κοτόσουπα συγκεκριμένα το κατάλληλο πουλερικό ήταν η γριά κότα του κοτετσιού, που πια δεν δίνει αυγά και έχει όσο λίπος χρειάζεται για να δώσει νοστιμιά στη σούπα. Για τις γιαγιάδες μας η κοτόσουπα ήταν ένα πιάτο είτε γιορτινό είτε για όσους είχαν ανάγκη από γιατρειά και τόνωση. Κι αν η κοτόσουπα είναι συνηθισμένη και σε άλλες χώρες, η ελληνική ξεχωρίζει για το αυγολέμονό της, αυτή την υπόξινη σάλτσα που δένει το φαγητό, χαρίζει νοστιμιά και τονώνει. Η τέχνη της νοικοκυράς φαινόταν στο πόσο βελούδινο και κρεμώδες θα γίνει το αυγολέμονο. Ο μέγας φόβος ήταν μην κόψει, γι’ αυτό και κάθε γυναίκα είχε το «μυστικό» της, στο χτύπημα, στην προσθήκη των κρόκων στη μαρέγκα, στο πώς θα ρίξει τον λεμονοχυμό.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μέτριο, ολόκληρο, καθαρισμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο κι ένα ψιλοκομμένο)
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο και ένα ψιλοκομμένο)
- 2 φύλλα δάφνης
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμός από 1-2 λεμόνια
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.600 ml νερό.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Ρίχνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και το ολόκληρο καρότο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Με τρυπητή κουτάλα και μια πιρούνα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος σε μπολ. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, να αφρατέψουν.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά το 1/3 από τον ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε για να ενσωματωθεί.
Πηγή:gastronomos.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr
Σχετικά Άρθρα
«Ταμπού»: Ο Λουκιανός και ο Έκτορας συνεχίζουν την έρευνα
«Grand Hotel»: Η Ελένη απειλεί την Κυβέλη με το γράμμα και την «εγκυμοσύνη» της Σοφίας
«Η Γη της Ελιάς»: Η εξαφάνιση του Ισίδωρου Βρεττάκου διαρρέει…