Το κριθαράκι στο μάτι (ή κριθή όπως ονομάζεται επιστημονικά) είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου και μπορεί να εμφανιστεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά στο μάτι.
- Αρκετοί συγχέουν το κριθαράκι με το χαλάζιο, όμως οι δύο παθήσεις έχουν διαφορετικά συμπτώματα και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.
Τα βασικότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο ερεθισμός στην περιοχή του ματιού είναι κριθαράκι, είναι οίδημα και πόνος στο βλέφαρο, έκκριση δακρύων, κοκκίνισμα και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, μικρού μεγέθους εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του και δυσφορία όταν ανοίγουμε τα μάτια.
Κριθαράκι στο μάτι: Δείτε 4 τρόπους για να το αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο
1. Εφαρμόστε ζεστή κομπρέσα στην περιοχή του ματιού ή κάντε απαλό μασάζ με καθαρά χέρια και χλιαρό νερό: Η θερμότητα βοηθά το πύον να έρθει στην επιφάνεια και να υποχωρήσει η κριθή.
2. Καθαρίστε επιμελώς την περιοχή με ειδικό μη-ερεθιστικό σαπούνι ή για παιδιά και χλιαρό νερό, προκειμένου να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και να αποτρέψετε την πιθανότητα επανεμφάνισης.
3. Αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ και καλλυντικών εργαλείων, που ίσως μεταφέρουν μικρόβια από το ένα μάτι στο άλλο, επιδεινώνοντας τον ερεθισμό και καθυστερώντας την διαδικασία της επούλωσης.
4. Αυξήστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α (σολομός, τόνος), βιταμίνη Β6 (αρακάς, φασόλια, κοτόπουλο) βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο), ενώ σημαντικό είναι να πίνετε και αρκετό νερό (τουλάχιστον 6 ποτήρια ημερησίως).
onmed.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Πατέρας Νικόλαος έμαθε για την εγκυμοσύνη της Χλόης
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Οι ένοικοι του «Buona Mattina» διαγωνίζονται για ένα διαφημιστικό!
«Grand Hotel»: Χαραλάμπης και Θεώνη συνειδητοποιούν το τέλος του έρωτά τους